Antena 3 CNN Externe Tot mai izolat în UE, Viktor Orban o lingușește pe Giorgia Meloni: „Nu e doar o colegă, e sora mea creștină”

Tot mai izolat în UE, Viktor Orban o lingușește pe Giorgia Meloni: „Nu e doar o colegă, e sora mea creștină”

Viktor Orban ?i Giorgia Meloni flancati de steaguri UE
Viktor Orban și Giorgia Meloni la Consiliul European. Foto cu caracter ilustrativ: Profimeida Images
de Adrian Dumitru    |    06 Sep 2024   •   18:34

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, s-a referit, vineri, la prim-ministra italiană, Giorgia Meloni, drept „sora sa creştină”, într-o încercare de a menține apropiate relațiile cu Italia într-o perioadă în care Ungaria se vede tot mai izolată în interiorul Uniunii Europene.

Meloni, care se află la putere din 2022 în fruntea unei coaliţii de dreapta, este șefa partidului neofascist Frații Italiei și s-a profilat, inițial, ca o aliată a lui Viktor Orban și a altor lideri neofasciști de țări europene. Totuși, Meloni guvernează Italia de pe poziții conservatoare și evită să aibă poziții vădit pro-putiniste precum colegul ei ungar.

„Ea nu este doar o colegă, este o soră creştină a mea”, a declarat Orban la forumul economic TEHA din Cernobbio, în nordul Italiei.

Împărtăşirea rădăcinilor culturale „nu a jucat anterior un rol prea important în politica europeană, dar acum ne apropiem de o nouă eră”, a adăugat liderul ungar.

Înainte de a ajunge la putere, Meloni s-a descris într-un discurs celebru: „Sunt femeie, sunt mamă, sunt italiană, sunt creştină şi nu-mi puteţi lua asta”.

Ea şi Orban sunt de aceeaşi părere cu privire la o serie de probleme, inclusiv cu privire la necesitatea unor politici mai dure în privinţa imigraţiei şi la apărarea a ceea ce neofasciștii numesc „valorile familiei tradiţionale” împotriva a ceea ce ei numesc „lobby-ul LGBT”.

Orban s-a prezentat ca un apărător al identităţii culturale a Ungariei împotriva imigraţiei musulmane şi un „protector al valorilor creştine” împotriva liberalismului occidental.

Cu toate acestea, Meloni este o apărătoare convinsă a Ucrainei, în timp ce Orban este liderul european cel mai pro-putinist.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close