Antena 3 CNN Externe Tony Blair îl sfătuiește pe Keir Starmer să pregătească „un plan pentru controlul imigrației"

Tony Blair îl sfătuiește pe Keir Starmer să pregătească „un plan pentru controlul imigrației"

tony blair keir starmer profimedia
Tony Blair apreciază că Regatul Unit are nevoie de o „nouă abordare strictă” în domeniul securităţii şi justiţiei | Sursă foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    07 Iul 2024   •   18:11

Tony Blair, fostul premier laburist britanic (1997-2007) îl sfătuiește duminică pe noul premier din tabăra sa, Keir Starmer, să elaboreze „un plan pentru controlul imigrației", una dintre principalele preocupări ale britanicilor. Această problemă a contribuit la ascensiunea Partidului Reform UK (antimigranți și antisistem) în alegerile legislative de joi, relatează AFP.

Într-un editorial publicat în Sunday Times, Tony Blair își oferă „sfaturile" pentru Keir Starmer. El compară situația cu cea din Franța și Italia. Fostul premier, care a rămas discret în timpul campaniei electorale, avertizează că partidul anti-imigrație și anti-sistem reprezintă o provocare pentru Partidul Laburist (Labour), în ciuda faptului că a obținut voturi de la conservatori.

Laburiștii au obținut o victorie foarte largă în alegerile legislative de joi, însă Reform UK a atras 14% dintre alegători și a intrat în Parlament cu cinci deputați, inclusiv liderul formațiunii, Nigel Farage, o figură a dreptei dure.

„Subiectele culturale, la fel de mult, dacă nu mai mult decât subiecte economice, sunt în centrul” acestui vot, apreciază Tony Blair.

În privinţa acestui punct, „politica britanică are multe în comun cu politica europeană”, în care partidele politice tradiţionale „suferă o destabilizare”, consideră el, dând exemplul Franţei şi Italiei.

Tony Blair apreciază că Regatul Unit „are nevoie de un plan pentru controlul imigrației”, de o „nouă abordare strictă” în domeniul securităţii şi justiţiei şi că „este necesar să evite orice slăbiciune în privinţa mișcării woke”.

Tony Blair, care conduce un influent centru de reflecție, elogiază în editorialul său inteligența artificială (IA), considerând-o un instrument ideal pentru combaterea imigrației ilegale.

El pledează pentru introducerea unei cărți de identitate digitale britanice, „pentru a ști exact cine are dreptul să fie aici".

Ministrul Comerțului, Jonathan Reynolds, nu a exclus total această posibilitate. Invitat să vorbească în numele Guvernului Starmer duminică, el a declarat că ministrul de Interne, Yvette Cooper, și echipa sa "vor examina toate ideile" pentru controlarea imigrației.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close