Manifestanţii au blocat circulaţia rutieră şi feroviară pe cele două sensuri de mers, atât pe autostradă şi pe drumurile naţionale, cât şi pe calea ferată.
Conform publicaţiei Corriere della Sera, tinerii manifestează împotriva degradării din şcolile lor, muncitorii transfrontalieri împotriva eliminării unui bonus fiscal şi comercianţii împotriva presiunii fiscale apreciată ca fiind prea ridicată.
De asemenea oamenii dau vina pe guvern pentru criza economică continuă şi se opun măsurilor de austeritate impuse de Roma prin creşterea taxelor
Protestele au cuprins şi oraşele mari din nord, Milano şi Torino. În Genoa s-au înregistrat cele mai violente manifestaţii.
Mai mulţi studenţi au blocat traficul feroviar în gara Porta Susa, lângă Torino, iar poliţia a intervenit în forţă, operând mai multe arestări.
În regiunea Veneto, camioane grele s-au oprit în semn de solidaritate cu protestarii şi au blocat o autostradă importantă din zonă.
Primarul capitalei, Ignazio Marino, s-a declarat profund îngrijorat de amploarea acestor incidente, în condiţiile în care reprezentanţii "Forconi" au anunţat un miting de proporţii în Roma, programat săptămâna viitoare.
"Este foarte uşor ca persoane violente să se infiltreze şi să transforme un protest legitim într-o situaţie periculoasă pentru publicul larg şi pentru oraş", spunea Marino.
Reprezentanţii Furcilor au spus că nu vor renunţa la aceste mişcări de stradă până când actualul guvern, condus de Enrico Letta, nu va renunţa la măsurile austere sau nu îşi va prezenat demisia în bloc.
Ministrul de Interne italian, Angelino Alfano, a atras atenţia camerei inferioare a Parlamentului că actualele proteste pot deveni o mişcare de rebeliune, care va avea în vizor instituţiile naţionale şi europene, mai ales dacă grupurile radicale de anarhişti se vor implica în aceste evenimente. El a spus că într-un stat democratic, protestele sunt acceptate, dar violenţa nu va fi tolerată şi va întâmpina forţa organelor de ordine.
"Există o latură a protestatarilor care a încalcat legile în vigoare. Înţelegem starea de anxietate a societăţii, dar atenţionăm că nu vom ezita să luăm orice măsură pentru a apăra libertatea şi siguranţa cetăţenilor", a precizat Alfano.
Pornită din Sicilia, mişcarea "Forconi", care are ca simbol furca ţărănească, a reunit iniţial agricultori îngrijoraţi de creşterea taxelor şi impozitelor şi de dispariţia fermelor mici. Ulterior, mişcarea a inclus micii artizani, comercianţi, antreprenori şi şoferi. În ultima vreme însă, extremiştii de dreapta au acaparat aceste proteste şi au provocat incidente violente în mai multe oraşe din ţară.
"Din păcate, mişcarea noastră a fost asociată cu huliganismul şi cu alte elemente radicale subversive. Nu avem nicio legătură cu aceste grupuri provocatoare şi ne disociem categoric faţă de violenţele petrecute pe teritoriul Italiei", a declarat într-un comunicat de presă, liderul Furcilor, Mariano Ferro.