Guvernul condus de Alexis Tsipras a obţinut fără probleme, noaptea trecută, votul de încredere în parlamentul Greciei. Tsipras a promis, din nou, că nu va prelungi actualul program de asistenţă financiară internaţională şi va negocia un nou acord "pentru creştere economică şi cooperare în Europa".
Guvernul spera să obţină şi despăgubiri din Germania, pentru distrugerile din cel de-al doilea război mondial, dar cererea sa a primit, la Berlin, doar un refuz politicos.
162 din cei 300 de deputaţi ai parlamentului de la Atena au votat în favoarea guvernului condus de Alexis Tsipras. Acesta a reafirmat că politica de austeritate a luat sfârşit pentru totdeauna şi a respins orice compromis, în această privinţă, cu finanţatorii internaţionali.
Tsipras s-a declarat convins că va reuşi să încheie un acord de restructurare a datoriei publice, în condiţii mai favorabile. Deocamdată, însă, negocierile nu au dat rezultate. Înaintea votului din Parlament, ministrul de externe a vizitat Germania, principalul finanţator al planului de asistenţă internaţională. La Berlin, ministrul a abordat şi subiectul despăbgubirilor pentru ocuparea Greciei de către armata nazistă, fără să-şi facă mari iluzii că va avea succes.
Germania a plătit, deja, Greciei, în 1960, 115 milioane de mărci, ca despăgubiri, dar grecii consideră că li se cuvine o sumă mult mai mare, de ordinul miliardelor de euro. Pentru Berlin, însă, discuţia este închisă.
Tema despăgubirilor de război a revenit în actualitate în Grecia după ce, pe fondul crizei financiare, mulţi cetăţeni au dat vina pe Germania pentru impunerea politicii de austeritate.