Antena 3 CNN Externe Ţiţei şi sulf - deversate în Marea Neagră. Dezastru ecologic

Ţiţei şi sulf - deversate în Marea Neagră. Dezastru ecologic

1 minut de citit Publicat la 09:00 12 Noi 2007 Modificat la 09:00 12 Noi 2007
Ţiţei şi sulf - deversate în Marea Neagră. Dezastru ecologic
Vremea rea a provocat grave accidente pe Marea Neagră. Din cauza vântului puternic şi a unei furtuni în larg, nu mai puţin de cinci nave s-au scufundat în apropiere de Ucraina. Una dintre ele transporta echipament agricol din România, două aveau ţiţei şi fier vechi, iar alte două erau încărcate cu sulf. Pericolul de poluare este uriaş! Cel puţin 1.300 de tone de ţiţei s-au vărsat în apele Mării Negre. Cargobotul ?Vera Voloshina? transporta echipament agricol din România spre Rusia. S-a scufundat în apropierea oraşului Sudak, din Crimeea, la circa 20 de metri de ţărm. Toţi cei 10 membri ai echipajului au fost salvaţi.

Un alt cargobot, de data aceasta sub pavilion georgian, avea 17 persoane la bord şi s-a scufundat în apropiere de Ucraina. Transporta 5.600 de tone de fier vechi. Două persoane au fost găsite pe litoral şi au fost spitalizate în oraşul ucrainean Sevastopol. Ceilalţi 15 marinari sunt daţi dispăruţi.

Incidentul s-a petrecut la scurt timp după ce un petrolier rusesc s-a rupt în două, în timpul unei furtuni violente. 1.300 de tone de ţiţei s-au revărsat în mare. Salvarea celor 13 membri ai echipajului care pluteau în apropierea vasului a fost îngreunată de intemperii.

Un oficial rus avertizează asupra faptului că poluarea în strâmtoarea Kerci, între Marea Azov şi Marea Neagră, reprezintă un ?dezastru ecologic foarte grav?. Efectele deversării de ţiţei nu sunt clare deocamdată.

Alte două cargoboturi încărcate cu sulf s-au scufundat tot în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de litoralul rus. Potrivit ministerului rus pentru situaţii de urgenţă, 17 nave se confruntă în prezent cu vremea rea din Marea Neagră şi Marea Azov.

DEZASTRU PE MAREA NEAGRĂ:

Antena 3

×
x close