Separatiştii proruşi din regiunea moldoveană Transnistria şi-au plasat forţele de securitate în stare de alertă, sub pretextul unei ameninţări militare din partea Ucrainei şi Republicii Moldova, relatează
Radio Free Europe/Radio Liberty.
Agenţia de presă transnistreană Tiras a informat joi că separatiştii preconizează o activitate militară nespecificată începând din 26 august, cu o zi înainte de Ziua Independenţei Republicii Moldova.
Autorităţile de la Chişinău au acuzat însă Tiraspolul că dezinformează publicul.
Tensiunile dintre Republica Moldova şi Transnistria s-au intensificat de când Chişinăul a semnat un Acord de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, în iunie, în pofida opoziţiei Rusiei. Republica Moldova a cerut Rusiei să-şi retragă cei 1.500 de militari staţionaţi în Transnistria. Pe de altă parte, Ucraina a săpat un şanţ la graniţa cu regiunea separatistă moldoveană, de teamă că trupele ruse staţionate în zonă ar putea invada teritoriul ucrainean. La rândul său, comitetul de securitate al Transnistriei (KGB) a publicat miercuri pe site-ul său un comunicat în care încearcă să justifice un eventual atac asupra Ucrainei, informează Deutsche Welle în pagina electronică. "Naţionalişti ucraineni, deghizaţi în militari transnistreni, ar pregăti provocări la frontiera cu ţara vecină", se arată în comunicat.
Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Serghei Pirojkov, susţine că anunţul făcut de administraţia separatistă de la Tiraspol reprezintă "o dezinformare". "Este absurd să vorbeşti despre un atac armat sau provocări din partea Ucrainei asupra regiunii separatiste. Prin acest mesaj se urmăreşte instaurarea panicii în rândul locuitorilor din zona de frontieră cu scopul de a destabiliza situaţia din regiune", a menţionat Pirojkov.
Şi autorităţile de la Chişinău susţin că anunţul securităţii de la Tiraspol este destinat mai degrabă populaţiei din stânga Nistrului. "Mesajul este direcţionat, prin ricoşeu, spre populaţia din regiunea transnistreană cu scopul tensionării atmosfere Liderii separatişti vor să sperie locuitorii din regiune ca să distragă atenţia de la problemele economice", a apreciat şeful Biroului pentru Reintegrare din Guvernul de la Chişinău, George Bălan.
La rândul său, agenţia Info-Prim Neo relatează că la frontiera moldo-ucraineană a fost intensificat controlul, poliţiştii de frontieră verificând mai atent automobilele pentru a depista traficul de arme, muniţii şi substanţe explozive.