Tinerii din Germania vor fi obligați să răspundă la un chestionar în care să precizeze dacă vor să se alăture armatei, un proiect de lege în acest sens fiind aprobat miercuri de Guvernul de la Berlin.
Proiectul de lege ar permite armatei să evalueze gradul de disponibilitate a tinerilor de 18 ani de a servi în rândurile sale, în contextul în care Berlinul încearcă să majoreze efectivele militare pentru a răspunde obligaţiilor NATO, fără a recurge la recrutare, scrie Agerpres, care citează dpa.
Armata germană dispune în prezent de efective de 180.000 de militari, pe care vrea să le majoreze la 203.000 până în 2031, şi de 60.000 de rezervişti.
Ţinta este să se ajungă în final la încă 200.000 de rezervişti, ceea ce ar permite Germaniei să îşi crească rapid trupele la circa 460.000 în eventualitatea unui război.
"Legea privind noul serviciu militar ne permite să restabilim registrul militar care nu mai exista de când a fost desfiinţat serviciul militar obligatoriu în 2011. Dacă mâine ar apărea o nevoie de apărare, nu am şti pe cine am putea mobiliza pentru că nu există o bază de date completă", a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, cel care a iniţiat proiectul.
Scopul noii legi este de a avea o actualizare a acestor cifre, propunându-se ca toţi bărbaţi care împlinesc 18 ani - aproximativ 300.000 anul viitor - să fie obligaţi să răspundă unui chestionar digital cu privire la interesul lor de a se alătura armatei.
Tinerele vor primi şi ele chestionarul, dar nu vor fi obligate să răspundă.