Marele rival al preşedintelui Iuşcenko, actualul premier Viktor Ianukovici, a salutat propunerea de formare a unei "mari coaliţii". În schimb, aliata preşedintelui, Iulia Timoşenko, nu şi-a ascuns nemulţumirea.
?Îmi pare rău că trebuie să traduc ce a spus preşedintele la televiziune, deşi nu sunt interpretă. Nu am putut vorbi cu preşedintele după declaraţia sa, nu l-am prins la telefon. După cum ştiţi, e în străinătate. Dar ştiu că există acorduri între noi şi prin urmare exclud ideea unei mari coaliţii?, a declarat Iulia Timoşenko.
Iulia Timoşenko se aştepta să fie numită în următoarele zile prim-ministru, după ce blocul ei politic, clasat pe locul doi în alegeri, a încheiat un acord de guvernare cu partidul preşedintelui, sosit pe locul trei. Ea a mai condus guvernul ucrainean după Revoluţia Portocalie din 2004, dar a fost destituită după ce a intrat în dezacord cu Iuşcenko. Iar acum se teme că istoria s-ar putea repeta.
Îndată după anunţul său surprinzător, preşedintele Iuşcenko a plecat în Germania, pentru a înmâna reginei Suediei premiul Qvadriga, pe care l-a primit şi el anul trecut. Premiul este decernat anual unor personalităţi care s-au distins prin spiritul de iniţiativă.
La Berlin, Iuşcenko nu a mai comentat situaţia politică din ţară. El a negat, însă, că Ucraina ar avea datorii faţă de concernul rus Gazprom, care ameninţase că va întrerupe livrările de gaze dacă nu i se achită urgent restanţe de 1,3 miliarde de dolari. Între timp, criza s-a mai atenuat: după anunţul lui Iuşcenko, actualul guvern condus de Ianukovici a anunţat că va rezolva problema datoriei.
Antena 3