Antena 3 CNN Externe Timoşenko respinge ideea unei alianţe între pro-occidentali şi pro-ruşi

Timoşenko respinge ideea unei alianţe între pro-occidentali şi pro-ruşi

Timoşenko respinge ideea unei alianţe între pro-occidentali şi pro-ruşi
04 Oct 2007   •   07:57

La Kiev sunt aşteptate joi rezultatele finale ale alegerilor anticipate de duminică. Politicienii ucraineni nu şi-au revenit încă din surpriza provocată de preşedintele Viktor Iuşcenko. Acesta a propus realizarea unei "mari coaliţii" între partidele pro-occidentale şi cele pro-ruse. Aliata preşedintelui, Iulia Timoşenko, a respins insă această idee, în vreme ce premierul de orientare rusă, Viktor Ianukovici, a salutat iniţiativa preşedintelui ucrainean.

Marele rival al preşedintelui Iuşcenko, actualul premier Viktor Ianukovici, a salutat propunerea de formare a unei "mari coaliţii". În schimb, aliata preşedintelui, Iulia Timoşenko, nu şi-a ascuns nemulţumirea.

?Îmi pare rău că trebuie să traduc ce a spus preşedintele la televiziune, deşi nu sunt interpretă. Nu am putut vorbi cu preşedintele după declaraţia sa, nu l-am prins la telefon. După cum ştiţi, e în străinătate. Dar ştiu că există acorduri între noi şi prin urmare exclud ideea unei mari coaliţii?, a declarat Iulia Timoşenko.

Iulia Timoşenko se aştepta să fie numită în următoarele zile prim-ministru, după ce blocul ei politic, clasat pe locul doi în alegeri, a încheiat un acord de guvernare cu partidul preşedintelui, sosit pe locul trei. Ea a mai condus guvernul ucrainean după Revoluţia Portocalie din 2004, dar a fost destituită după ce a intrat în dezacord cu Iuşcenko. Iar acum se teme că istoria s-ar putea repeta.

Îndată după anunţul său surprinzător, preşedintele Iuşcenko a plecat în Germania, pentru a înmâna reginei Suediei premiul Qvadriga, pe care l-a primit şi el anul trecut. Premiul este decernat anual unor personalităţi care s-au distins prin spiritul de iniţiativă.

La Berlin, Iuşcenko nu a mai comentat situaţia politică din ţară. El a negat, însă, că Ucraina ar avea datorii faţă de concernul rus Gazprom, care ameninţase că va întrerupe livrările de gaze dacă nu i se achită urgent restanţe de 1,3 miliarde de dolari. Între timp, criza s-a mai atenuat: după anunţul lui Iuşcenko, actualul guvern condus de Ianukovici a anunţat că va rezolva problema datoriei.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close