Antena 3 CNN Externe Times şi BBC analizează referendumul

Times şi BBC analizează referendumul

Times şi BBC analizează referendumul
15 Mai 2007   •   14:13

La Bucureşti se apropie apogeul "celei mai bizare lupte politice din Europa de Est, de după căderea comunismului". Aprecierea aparţine jurnaliştilor de la ?The Times?, care publică un articol pe tema referendumului din 19 mai. Traian Băsescu afirmă, pentru ?The Times?, că va da un ultimatum Parlamentului, căruia îi va cere să adopte o lege electorală prin care aleşii să intre în contact mai strâns cu alegătorii. Sub titlul "Preşedintele-telespectator, care sună în emisiuni, are nevoie de telefon pentru a-şi recăpăta Palatul", autorul, Roger Boyes, face apel la un exerciţiu de imaginaţie din partea cititorilor. "Imaginaţi-vă situaţia următoare: premierul unei mari ţări din Uniunea Europeană îl critică pe preşedinte, în cadrul unei emisiuni televizate. Liniile telefonice sunt deschise pentru telespectatori şi primul care sună este... preşedintele înfuriat, care telefonează de pe canapeaua din sufrageria sa pentru a ţine o predică premierului".

?The Times? aminteşte că, potrivit criticilor săi, care aşteaptă suspendarea preşedintelui la referendumul de sâmbătă, preşedintele Băsescu şi-a depăşit atribuţiile constituţionale, intervenind în viaţa politică, subminând Guvernul şi incitând populaţia împotriva instituţiilor statului. Traian Băsescu, în schimb, îşi atacă oponenţii de stânga, pe care îi acuză de alimentarea crizei, pentru a-şi acoperi afacerile corupte şi orientarea către Rusia. Şeful statului promite pentru ?The Times?, că va da un ultimatum Parlamentului pentru introducerea unui nou proiect de lege electorală, care va aduce aleşii în contact mai strâns cu alegătorii. Băsescu mai afirmă că legea va slăbi puterea liderilor politici, care sunt prea îndatoraţi oligarhilor şi industriaşilor.

BBC consacră la rândul său, un spaţiu larg campaniei care precede referendumul din 19 mai, presărată cu insulte utilizate ca sloganuri politice. Insulte şi îndemnuri politice de genul "Oligarhilor", "beţivule", "şeful mafiei", "aruncaţi-i peste bord", sunt comune la manifestaţiile organizate de ambele tabere, notează BBC. Britanicii remarcă limbajul agresiv utilizat în campania care a atins s apogeul prin ralierea a zeci de mii de simpatizanţi, fie a preşedintelui suspendat, fie a adversarilor politici. În plus, BBC remarcă faptul că majoritatea presei din România a abandonat orice pretenţie de imparţialitate, amplificând în dese situaţii violenţa mesajelor electorale.

Citiţi şi BĂSESCU: ILIESCU VA FI ACUZAT DE GENOCID

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close