Antena 3 CNN Externe Tibet. Peste 1.000 de protestatari arestaţi în martie au dispărut

Tibet. Peste 1.000 de protestatari arestaţi în martie au dispărut

Tibet. Peste 1.000 de protestatari arestaţi în martie au dispărut
19 Iun 2008   •   09:42

Peste 1.000 de protestatari arestaţi în luna martie în Tibet în timpul manifestaţiilor împotriva administraţiei chineze au dispărut. Informaţia a fost adată publicităţii de către organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International. Potrivit organizaţiei, un sfert din cele 4.000 de persoane arestate de poliţie nu au mai fost văzute din ziua arestării. Celelalte au fost eliberate sau încarcerate oficial.

"Problema este că sunt sute, peste 1.000 de persoane din regiunea autonomă Tibet şi din regiunile vecine, despre care nu se mai ştie nimic. Guvernul chinez ne-a spus prin ziarele oficiale că un număr de tibetani s-au predat, au fost reţinuţi, apoi judecaţi şi condamnaţi. Există mari discrepanţe. Sunt sute de oameni care au dispărut?, avertizează Roseanne Rife, de la Amnesty International.

Reprezentanţii organizaţiei spun că trecerea torţei olimpice prin capitala tibetană Lhassa, prevăzută pentru sâmbătă, ar putea fi folosită pentru a atrage atenţia publicului asupra soartei dispăruţilor şi deţinuţilor. Zeci de reprezentanţi ai presei străine au fost invitaţi să urmărească traseul olimpic. Călugării budişti din Lhassa au început în martie un marş de protest faţă de puterea chineză, care apoi s-a transformat în confruntări violente cu forţele de ordine chineze. Beijingul şi-a întărit de atunci controlul asupra regiunii şi a interzis accesul presei şi al turiştilor străini.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close