Peste 150.000 de oameni s-au strâns la Hong Kong pentru a comemora 20 de ani de la înnăbuşirea mişcării democratice a studenţilor chinezi, din Piaţa Tiananmen. Revolta din 1989 reprezintă cel mai sângeros eveniment din istoria Chinei.
Pentru autorităţile de la Beijing, subiectul revoltei este tabu - lipseşte din cărţile de istorie şi orice informaţie apărută pe internet despre acele momente este imediat cenzurată.
La evenimentele de joi, jurnaliştilor străini le-a fost interzis accesul, cu toate că, oficial, piaţa este "deschisă".
Autorităţile încearcă să evite orice eveniment şi să înăbuşe orice opoziţie la adresa regimului comunist.
China a început încă de marţi să impună un adevărat blocaj informatic înaintea comemorării. Autorităţile au oprit accesul la cele mai populare site-uri de socializare, dar şi la pagini de web ale unor canale de comunicare şi posturi de televiziune.
Închiderea coordonată a internetului a avut loc marţi la ora locală 5 pm (13 ora României), când o serie întreagă de siteuri au devenit inaccesibile utilizatorilor chinezi.
Printre site-urile blocate se numără portalul de blogging MSNSpaces, serviciul de mail Hotmail, site-ul de sharing foto Flickr.com, dar şi noul site de căutări al Microsoft- Bing.com, pe lângă Twitter.
Blogger.com a fost blocat luna trecută, iar YouTube este inaccesibil din martie.
Ziarele şi televiziunile străine au fost şi ele supuse cenzurii o dată cu apropierea datei sensibile. Cei ce priveau BBC au observat că ecranele se înnegreau când erau difuzate imagine despre Tiananmen. Iar publicaţiile tipărite au ajuns la abonaţi cu paginile dedicate evenimentului Tiananmen rupte.
În ultimii 20 de ani, Partidul Comunist chinez nu şi-a cerut scuze pentru sutele de morţi, posibil mii, din rând protestatatrilor, care au fost împuşcaţi sau striviţi cu tancurile în noaptea de 3-4 iunie 1989.
Şi acum se susţine că demonstranţii au organizat "revolte contra-revoluţionare", care au fost suprimate pentru binele ţării.
Antena3.ro