Marea Britanie se pregăteşte pentru un program de vaccinare în masă. Presa britanică susţine că vaccinul nu a trecut prin suficient de multe teste, pentru a se afla, dacă este eficient sau nu. Mai mult, potrivit
The Times, programul de vaccinare, care înclude întreaga Europă, va fi o veritabilă nebunie.
Gripa porcină nu s-a manifestat atât de sever precum credeau autorităţile. Boala poate fi comparată cu o răceală severă. Din acest motiv, au fost ridicate semne de întrebare referitoare la necesitatea vaccinului.
Jurnaliştii de la The Times consideră că graba de a distribui vaccinul demonstrează că specialiştii nu ştiu încă dacă este eficient sau nu. Mai mult, este menţionată ideea că experţii ar vrea să folosească populaţia drept cobai pentrzu a vedea dacă vaccinul are sau nu efect.
Publicaţia britanică aminteşte şi de situaţia creată de răspândirea gripei porcine în America, în 1976. Atunci, administrarea în masă a vaccinului a fost oprită, după ce s-a constatat că o mare parte dintre persoanele vaccinate au dezvoltat un sindrom care determină paralizia anumitor părţi ale corpului.
Între timp, SUA fac apel la voluntari pentru a începe testele clinice ale vaccinurilor împotriva virusului AH1N. Primele teste clinice vor stabili dacă este nevoie de una sau două doze de 15 micrograme de vaccin pentru ca organismul să fie imunizat.
Până în prezent, peste 700 de oameni au murit din cauza gripei porcine, la nivel mondial. Oficialii OMS au anunţat că virusul gripei A H1N1 se extinde cu o viteză "fără precedent" şi au decis să renunţe la prezentarea bilanţurilor.
Gripa porcină continuă să se extindă în România. Autorităţile au depistat alte zece cazuri de infectare cu virusul gripal AH1N1. Numărul total de bolnavi înregistraţi în România se ridică la 69
Antena3.ro