Regiunea izolată a Basarabiei ucrainene, cunoscută şi sub numele de Bugeac, a devenit unul dintre ultimele locuri ce au atras atenţia observatorilor crizei din Ucraina, care au remarcat importanţa strategică a acestui teritoriu, în contextul temerilor că Moscova ar putea încerca să creeze un coridor terestru care să lege Rusia de România, trecând prin Crimeea şi Odessa, scriu jurnaliştii
The Economist, într-un reportaj ce va fi publicat pe 3 ianuarie.
Basarabia ucraineană se învecinează la vest şi nord cu Republica Moldova, inclusiv cu regiunea separatistă prorusă Transnistria, în sud cu România, iar în est şi sud-est cu Marea Neagră, fiind legată de Ucraina numai de o mică fâşie de pământ cu două șosele.
Nu există poduri peste Dunăre sau drumuri care să o lege de România, iar dacă podurile de peste Nistru ar fi aruncate în aer, atunci Bugeacul s-ar găsi practic izolat.
Mai puţin de jumatate din cei 570.000 de locuitori ai regiunii sunt ucraineni. Restul sunt bulgari, rusi, moldoveni, gagauzi sau albanezi, scrie publicatia britanica. Multi au o viziune binevoitoare asupra Rusiei, care le-a oferit stramosilor lor pamant si libertate acum 200 de ani. A
Aproape toată lumea vorbeşte ruseste şi mulţi se plâng că Ucraina a făcut prea puţin pentru ei.
The Economist citeaza un ecologist local care urmăreste construcţiile ilegale din Parcul Naţional Delta Nistrului şi care afirmă că lucrurile s-au agravat după Revolutia de la începutul anului 2014 în aceasta privinţă.