Protestatarii din Thailanda, Cămăşile Roşii, au chemat Uniunea Europeană să trimită observatori pentru a preveni o înăbuşire a revoltelor de către armată, dar guvernul i-a avertizat pe alţii să nu se amestece în treburile interne.
La o zi după ciocnirile violente de pe străzile din Bangkok dintre demonstranţi şi trupe ce au dus la moartea unui soldat şi rănirea a 18 persoane, Cămăşile Roşii au cerut delegaţiei Uniunii Europene la Bangkok ajutor în criză.
"Confruntaţi cu teama de tancuri şi vărsare de sânge, cerem ajutorul vostru pentru împiedicarea unei catastrofe a drepturilor omului," se arată într-o scrisoare trimisă biroului UE.
"De aceea, vă implorăm să condamnaţi şi să opriţi oprimarea condusă de guvern pentru ca vieţi inocente să nu fie pierdute."
Cămăşile Roşii, care doresc alegeri imediate pentru a înlocui guvernul premierului Abhisit Vejjajiva-- au trimis scrisoarea ambasadorului UE David Lipman .
Ambasadorul s-a întâlnit cu protestatarii şi a cerut o soluţie paşnică, negociată.
Pe de altă parte, ministrul tailandez de externe Kasit Piromya a respins ideea unui ajutor extern.
"Nu este nevoie de intervenţie internaţională în acest punct," arăta Kasit .
"Controlăm situaţia şi este o problemă internă a Thailandei," declara el, arătându-se "preocupat " că unii diplomaţi au vizitat protestatarii.
Thailanda se confruntă cu cele mai grave incidente politice în aproape două decenii în capitală, unde 27 de persoane au murit şi peste 1000 rănite în câteva luni de confruntări violente.
Roşii provind în general din clasele rurale sărace şi zonele de muncitori din mediul urban şi doresc revenirea premierului Thaksin Shinawatra, răsturnat de o lovitură de stat în 2006 şi care acum trăieşte în străinătate pentru a evita închisoarea pentru corupţie.
Antena3.ro