Antena 3 CNN Externe Thailanda, la un pas de o nouă lovitură de stat

Thailanda, la un pas de o nouă lovitură de stat

2 minute de citit Publicat la 23:22 30 Noi 2008 Modificat la 23:22 30 Noi 2008
Thailanda, la un pas de o nouă lovitură de stat
Thailanda se confruntă cu dificultăţi majore după ce guvernul ţării trebuie să împiedice o nouă spirală a violenţelor sau o nouă lovitură de stat, apreciază analiştii, citaţi de AFP.
Opozanţii ultraregalişti din cadrul Alianţei Poporului pentru Democraţie (PAD) au lansat la 23 noiembrie, "bătălia finală" pentru înlăturarea de la putere a Guvernului, iar campania lor, începută în urmă cu şase luni, începe să-şi piardă suflul, din cauza lipsei banilor şi a mobilizării populare.
Aceşti militanţi, hotărâţi şi bine organizaţi, au preluat însă, două zile mai târziu, controlul asupra aeroportului internaţional din Bangkok şi au determinat închiderea acestuia.
Având în vedere că Bangkok este una dintre cele mai importante verigi ale turismului de afaceri în Asia, această iniţiativă reprezintă o escaladare majoră.
În faţa manifestanţilor poliţia a fost total neputincioasă. În ciuda îngrijorărilor exprimate de întreaga lume, armata thailandeză a refuzat până în prezent să acorde mână forte poliţiei pentru a interveni împotriva manifestanţilor, îmbrăcaţi în galben, în semn de supunere faţă de regele Bhumibol Adulyadej, în vârstă de 80 de ani.
"Această situaţie tensionată nu poate dura şi ceva se va întâmpla în zilele următoare", este de părere Thitinan Pongsudhirak, politolog la universitatea Chulalongkorn din Bangkok.
Pentru moment, adaugă el, poziţiile sunt fixe: "Guvernul refuză să cedeze. Cămăşile galbene nu se mişcă. Armata nu se mişcă, iar poliţia riscă să nu poată să îşi facă treaba".
PAD, care cere demisia premierului Somchai Wongsawat, a contribuit, prin manifestaţiile din 2006 la destabilizarea fostului premier al Thailandei, Thaksin Shinawatra.
Un puternic om de afaceri în vârstă de 59 de ani, Thaksin, s-a refugiat în străinătate, însă locotenenţii său au revenit la putere după alegerile anticipate din decembrie 2007. Cumnatul lui Thaksin, care este actualul premier, şi PAD acuză clanul Shinawatra, originar din regiunea Chiang Mai, în nordul ţării, că este "corupt total" şi că nu are respect faţă de monarhie şi drapelul naţional".
Generalul Anupong Paojinda, şeful armatei, i-a cerut premierului să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate. Somchai a refuzat această cerere până în prezent, oferindu-i ca argument legitimitatea Guvernului său.
"Ceea ce transmit în esenţă cămăşile galbene (armatei), este: organizaţi o lovitură de stat şi vom părăsi (zonele ocupate). Singurul lucru pe nu îl vrem, este Guvernul actual", explică Robert Broadfoot, membru al cabinetului de consultanţă Political and Economic Risk Consultancy.
Acesta consideră că PAD militează pentru restituirea puterii unei "coaliţii a elitelor" conservatoare din Bangkok.
Thaksin a avertizat vineri, de la Hong Kong, că un nou puci ar provoca violenţe, contrar calmului care a însoţit lovitura de stat din 2006.
În zilele care urmează, Curtea Constituţională - unde majoritatea judecătorilor sunt ostili Guvernului - ar putea ordona dizolvarea partidului aflat la putere şi a două formaţiuni aliate, sub pretextul că unii dintre liderii acestora sunt acuzaţi de fraude electorale la scrutinul legislativ din 2007.
Antena3.ro

×
x close