Antena 3 CNN Externe Thailanda a legalizat căsătoriile homosexuale

Thailanda a legalizat căsătoriile homosexuale

LGBT Thailanda
Thailanda a legalizat marţi căsătoriile homosexuale, o premieră în sud-estul Asiei / Foto: Profimedia / Matt Hunt/ZUMA Press Wire
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iun 2024   •   22:08

Thailanda a legalizat marţi căsătoriile homosexuale, o premieră în sud-estul Asiei. Se introduc şi termenii de gen nedefinit, dar transgenderii şi non-binarii încă nu au recunoaştere oficială.  

Comunitatea LGBT+ a minorităţilor sexuale a obţinut acordul pentru căsătoriile gay cu 130 de voturi pentru, 4 împotriviri şi 18 abţineri, în senatul din Bangkok. Votul senatorilor nu a fost o surpriză după ce deputaţii aprobaseră noua lege încă din martie, tot cu o majoritate largă.

Legea mai trebuie acum să obţină avizul regelui Maha Vajiralongkorn pentru publicarea în gazeta regală, demers prin care are loc promulgarea.

O dată cu noua reglementare se urmăreşte şi înlocuirea unor termeni cum ar fi "bărbaţi", "femei", "soţi" sau "soţii" cu unii de gen nedefinit, cum ar fi "persoane" sau "parteneri de căsătorie".

Activiştii LGBT+ nu sunt însă suficienţ de mulţumiţi deoarece nu s-a obţinut recunoaşterea oficială şi pentru persoanele transsexuale sau non-binare. Acestea nu îşi pot modifica în continuare sexul în actele de identitate, pe teritoriul Thailandei.

"Iubirea a câştigat împotriva prejudecăţilor"

"Astăzi, iubirea a câştigat împotriva prejudecăţilor", a declarat, entuziast, activistul Plaifah Kyoka Shodladd, care a contribuit substanţial la redactarea noii legii în favoarea comunităţii LGBT+.

"Facem asta pentru toată lumea. Dacă societatea acordă drepturi fiecăruia, este o societate unde se poate trăi", a clamat şi Andisorn Juntrasook, care a participat în calitate de expert la noua regtlementare legislativă.

Şi deputatul Tunyawaj Kamolwongwat din partidul pro-democraţie Mişcarea Înainte a salutat "o victorie pentru popor" prin care revine "zâmbetul" după o perioadă agitată politic.

Manifestările de bucurie în Senat au fost reţinute, însă mai târziu în cursul zilei erau anunţate festivităţi în centrul capitalei şi la sediul guvernului.

Consensul în favoarea căsătoriilor homosexuale este neobişnuit, apreciază AFP, citat de Agerpres, amintind că Thailanda este divizată între conservatorii care susţin armata şi pe rege, pe de o parte, şi opoziţia progresistă preferată de generaţiile tinere de cealaltă parte.



Tentativele anterioare de legiferare a căsătoriilor homosexuale eşuaseră în ultimii ani, în contextul instabilităţii politice cronice, marcate de puciuri şi proteste populare. Procesul legislativ, care de obicei este complicat în Thailanda, a fost simplificat după ce funcţia de prim-ministru a fost ocupată anul trecut de Srettha Thavisin, primul civil ajuns la conducerea guvernului de la Bangkok după lovitura de stat militară din 2014.

Comunitatea LGBT+ este foarte vizibilă în Thailanda, regatul fiind celebru pentru toleranţa care atrage turişti homosexuali din ţările vecine, mai conservatoare.

Olanda a fost prima ţară care a legalizat căsătoriile homosexuale, în 2001; ulterior, circa 30 de state au urmat acest exemplu, însă în Asia pasul a fost făcut doar de Taiwan şi Nepal, reaminteşte AFP.

×
Subiecte în articol: Thailanda
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close