Antena 3 CNN Externe TGV - record mondial de viteză pe şine

TGV - record mondial de viteză pe şine

TGV - record mondial de viteză pe şine
03 Apr 2007   •   23:16
IMAGINI ALE DOBORÂRII RECORDULUI - în VIDEO NEWS/DIVERSE Bucurie mare în Franţa - celebrul TGV a spulberat recordul mondial de viteză pe şine. O garnitură special echipată a atins aproape 575 de kilometri la oră, marţi după-amiază, într-o cursă experimentală între Paris şi Strasbourg. Precedentul record de viteză, de 515 kilometri pe oră, era deţinut tot de un TGV şi a fost înregistrat acum 17 ani.

În mod normal, TGV-ul poate rula cu viteze de până la 320 de kilometri pe oră. Experimentul care a avut loc marţi în Franţa este pregătit cu atenţie de câteva luni. Trenul a fost modificat special pentru acest eveniment. De-a lungul celor trei vagoane au fost instalate motoare suplimentare - de 25.000 de cai putere, iar roţile sunt mult mai mari decât la un TGV normal. Acest lucru permite atingerea unei viteze foarte mari, fără ca motoarele să fie supraîncălzite.

Francezii vor folosi datele obţinute în urma acestui test pentru a îmbunătăţii securitatea şi confortul pasagerilor în trenurile de mare viteză. În plus, ei speră că acest experiment reuşit va atrage cât mai mulţi cumpărători străini. Americanii s-au arătat interesaţi de TGV, pentru o cursă între San Francisco şi San Diego, în California. TGV-ul francezilor este în concurenţă cu trenurile de mare viteză construite în Japonia şi Germania. Deocamdată, japonezii deţin recordul absolut - trenul magnetic MAGLEV a depăşit, în 2003, 580 de kilometri pe oră.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close