Antena 3 CNN Externe Tezaurul inestimabil al unei țări a fost furat în întregime din muzeul național. A mai rămas doar o statuie de șapte tone

Tezaurul inestimabil al unei țări a fost furat în întregime din muzeul național. A mai rămas doar o statuie de șapte tone

A.O.
3 minute de citit Publicat la 15:44 31 Mar 2025 Modificat la 15:46 31 Mar 2025
captura muzeul national al sudanului jefuit
A mai rămas statuia de șapte tone a Regelui Taharqa, faraonul care a condus Egiptul și Kush (Sudanul din ziua de azi) între anii 690 și 664 î.Hr.. Foto: captură X/ Sudan Tribune

Muzeul Național al Sudanului a fost jefuit și distrus de membrii grupării paramilitare Rapid Support Forces (RSF). Din cele aproximativ 100.000 de artefacte inestimabile care se aflau în instituție a mai rămas statuia de șapte tone a Regelui Taharqa, faraonul care a condus Egiptul și Kush (Sudanul din ziua de azi) între anii 690 și 664 î.Hr., relatează The Guardian. Au dispărut inclusiv piesele rare, din aur, care erau ținute într-o încăpere fortificată. Cel mai probabil au fost scoase clandestin din țară și vândute. 

Temerile că muzeul ar putea fi jefuit au apărut încă din iunie 2023, iar un an mai târziu imagini din satelit au arătat camioane pline ochi cu artefacte părăsind instituția, potrivit oficialilor muzeului. Însă săptămâna trecută, armata sudaneză a recucerit zona și gruparea paramilitară a fost alungată din Khartoum, după doi ani de război. Așa au reușit autoritățile să intre în muzeu și au putut evalua dimensiunea furtului. 

Într-un video publicat de ziarul Sudan Tribune se vede cum muzeul e gol. A mai rămas statuia de șapte tone a Regelui Taharqa, faraonul care a condus Egiptul și Kush (Sudanul din ziua de azi) între anii 690 și 664 î.Hr., relatează The Guardian. Camerele muzeului au fost distruse și vitrinele cu artefacte sparte. 

Aproximativ 100.000 de artefacte vechi de mii de ani erau expuse în muzeu. Erau exponate din Regatul Nubian, imperiul Kushite până în erele creștine și islamice. Mumii care datau din 2.500 î.Hr., printre cele mai vechi și importante din lume, au fost furate. 

„Tragedia e imensă. Majoritatea artefactelor rare ale muzeului, precum și tot aurul și pietrele prețioase, au dispărut”, a spus Elnzeer Tirab Abaker Haroun, curator la Muzeul Entografic din Khartoum. 

Nu au fost furate doar artefactele expuse, ci și cele ținute departe de ochii lumii, într-o încăpere fortificată, inclusiv aur, care cel mai probabil a fost scos clandestin din țară și vândut. UNESCO a cerut dealerilor de artă să nu vândă, să nu importe și să nu exporte artefactele furate din Sudan. 

Dimensiunea jafului și a distrugerii provocate muzeului i-a afectat profund pe sudanezi. 

„E una dintre cele mai dureroase infracțiuni. Mă simt rușinată și furioasă. A fost foarte personal. Suntem un popor mândru, care se inspiră în continuu din istoria noastră antică, e o moștenire pe care o transmite mai departe copiilor și nepoților”, a spus Hala al-Karib, o activistă pentru drepturile femeilor din Sudan. 

Alții spun că este o tragedie emblematică pentru pierderile suferite de această națiune de la începutul războiului civil din 2023, care a erupt de la o luptă de putere între comandantul armatei, bdel Fattah al-Burhan, și liderul RSF Mohamed Hamdan Dagolo. 

„Tragedia umană din acest război e cea mai semnificativă pentru mine, însă există un simbolism în a vedea acele încăperi, unde odată erau obiecte grandioase, goale, care surprinde dimensiunea distrugerii, pierderile și pustiirea acestei țări de când a început războiul. Au fost artefacte care au supraviețuit epidemiilor, invaziilor, ocupațiilor străine timp de milenii, care sunt mai vechi decât nașterea lui Hristos, și care n-au supraviețuit acestui război”, a spus sindicalistul Shahenda Suliman. 

Dallia Mohamed Abdelmoniem, fostă jurnalistă care a fost nevoită să fugă din Khartoum din cauza războiului, a spus că pierderea artefactelor este cu atât mai importantă cu cât abia în ultimele decenii aprecierea pentru istoria antică a Sudanului s-a răspândit. 

„Nu știu cum vom putea să înlocuim aceste artefacte istorice inestimabile, dacă există măcar voința de a face acest lucru. Majoritatea sudanezilor au fost afectați de acest război, în atât de multe moduri, încât nu știu dacă restaurarea și returnarea unor obiecte istorice, semnificative din punct de vedere cultural, va fi o prioritate”, a spus ea, potrivit The Guardian. 

×
x close