Legea, cunoscută ca SB8, dă voie cetățenilor să dea în judecată pe oricine ajută la întreruperea unei sarcini mai mare de 6 săptămâni.
” Îi vom proteja pe toți aceia care doresc să obţină sau să ofere servicii contraceptive”, a spus într-un comunicat Merrick Garland, procurorul general SUA.
Ministerul „va oferi sprijinul forţelor de ordine federale dacă o clinică practicând avorturi sau un centru de sănătate sexuală şi reproductivă este atacat”, se mai preciza în comunicat.
Ministerul invocă o lege din 1994 (Freedom of Access to Clinic Entrances Act sau FACE), care interzice orice formă de violenţă împotriva exercitării dreptului la avort.
Legea a fost introdusă de administrația Bill Clinton, ca răspuns la violențele activiștilor anti-avort din anii 1980 și 1990.
Garland a adăugat că Departamentul de Justiție caută soluții pentru a schimba legea SB8, și pentru a respecta drepturile constituționale ale femeilor, potrivit The Irish Times.
Legea a intrat în vigoare miercuri.
Instanța a recunoscut, la 24 de ore după termenul menționat, că existență "chestiuni serioase privind constituționalitatea legii", dar a invocat "probleme de procedură complexe şi noi" în favoarea deciziei de lăsa textul în vigoare.
Pe de altă parte, Joe Biden a acuzat "un atac fără precedent la adresa drepturilor constituționale ale femeilor", și a declarat că administrația lui caută modalităţi de a contracara pe plan juridic legislaţia texană pe care Curtea Supremă a SUA a refuzat să o suspende.
Legea din Texas, care interzice avorturile odată ce sunt depistate bătăile de inimă ale embrionului - fenomen detectabil, de regulă, după șase săptămâni de sarcină - este atât de extremă, încât nu prevede excepție în caz de viol sau de incest