Antena 3 CNN Externe Testele ADN ar putea elucida misterul prinţesei Anastasia (GALERIE FOTO)

Testele ADN ar putea elucida misterul prinţesei Anastasia (GALERIE FOTO)

2 minute de citit Publicat la 13:21 04 Apr 2008 Modificat la 13:21 04 Apr 2008
Testele ADN ar putea elucida misterul prinţesei Anastasia <font color=red>(GALERIE FOTO)</font>
Rezultatele testelor ADN, în urma analizelor unor oseminte găsite în Rusia, în anul 2007, ar putea dovedi că niciunul din membri familiei ţarului Nicolae al II-lea nu au scăpat de execuţiile din timpul Revoluţiei Bolşevice, nici măcar Anastasia, prinţesa adolescentină a cărei identitate a fost declarată de multe femei de-a lungul deceniilor.

GALERIE FOTO - IMAGINI ALE FAMILIEI ROMANOV

Evgeny Rogaev, liderul echipei de geneticieni din Moscova şi din Universitatea de Medicină Massachusetts din Worchester ţine portretele familiei regale închise cu grijă în documente care conţin diagrame ale secvenţelor ADN găsite pentru fiecare membru al familiei. El ascunde orice urmă a rămăşiţelor de oricine, în afară de colegii cerceători. ?Au avut loc crime, copii au fost omorâţi? a declarat el săptămâna trecută. ?Nu vreau să fac un spectacol din aceste lucruri, doar vreau să se afle adevărul.?

Pentru Rogaev, acurateţea testelor ADN este prioritară. ?Într-o expertiză, nu trebuie sa fii implicat emoţional. Totul se rezumă la colectarea evidenţelor ştiinţifice. De aceea testele ADN trebuie realizate cu grijă.? a mai adăugat el.

Fragmentele osoase erau într-o condiţie aşa de proastă, încât Rogaev şi ceilalţi cercetători au trebuit să determine prima dată dacă aveu destul material genetic necontaminat pentru a efectua testele. Lucrul delicat demonstrat că probe folositoare ale ADN-ului găsit au putut fi extrase dintr-o cantitate mică de material.

Nicolae al II-lea, împărăteasa Alexandra, prinţul Alexei, în vârstă de 13 ani, cele patru surori mai mari şi soţii lor au fost luaţi prizonieri în 1917. în ciuda faptului că ţarul abdicase, capturatorii i-au împuşcat fatal pe toţi pe data de 17 Iulie 1918 în subsolul unei case din oraşul Yekaterinburg.

Testele ADN au determinat că osemintele găsite în nişte morminte dintr-o zonă minieră, în 1991, semănau cu cele ale cuplului şi trei dintre cele patru fete. Fetele sunt considerate a fi Olga, în vârstă de 22 de ani, Tatiana, de 21 de ani şi Anastasia, de 17 ani, deşi alţi cercetători consideră că rămăşiţele ultimei persoane ar fi de mărimea Mariei, în vârstă de 19 ani.

Cercetătorii cred că rămăşiţele pe care le-au descoperit vara trecută, arse şi stropite cu acid, sunt cele ale lui Alexei şi Mariei. Au fost găsite în zona unde unul din cei care i-a ucis a indicat incinerarea cadavrelor celor doi. Nu există explicaţii clare în legătură cu distrugerea violentă a rămăşiţelor prinţului şi a uneia dintre surorile sale. Câţiva cercetători cred că după ce membrii familiei au fost împuşcaţi, ucigaşii au încercat să distrugă rămăşiţele cât mai repede cu putinţă, dar nu au mai avut timp, după ce au incinerat şi stropit cu acid cele mai mici cadavre.

Rămăşiţele găsite în 1991 au fost îngropate din nou, în 1998, dar de data aceasta, cu omagii, în St. Petersburg. Totuşi înmormântarea a fost umbrită de îndoieli asupra rezultatelor analizelor genetice, mai ales din partea Bisericii Ortodoxe Ruse şi a câtorva rude ale familiei Romanov. Cu toate acestea, biserica a canonizat familia regală în 2000.

Cercetătorii compară ADN-ul descoperit recent cu rămăşiţele împărătesei Alexandra, care a fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii şi o rudă îndepărtată faţă de Prinţul Philip, soţul Reginei Elizabeta a II-a. Prinţul, al cărui ADN ar putea oferi puncte importante de referinţă pentru viitoarele comparaţii, nu a adus nicio astfel de probă până acum, dar, cercetătorii încă studiază informaţii legate de familia Romanov.

Antena3.ro

×
x close