Raportul a dezvăluit că firma a colaborat cu Armata Populară de Eliberare (PLA) pentru a dezvolta și îmbunătăți testul, efectuat la începutul sarcinii. Statele Unite consideră eforturile BGI de a colecta și analiza datele genetice umane drept o amenințare la adresa securității naționale.
BGI a început să comercializeze testul în străinătate în 2013. Denumit NIFTY, este printre cele mai bine vândute teste prenatale neinvazive din lume, care analizează o probă de sânge de la o femeie însărcinată pentru a detecta anomalii precum sindromul Down la un făt în curs de dezvoltare.
Testul apare și în oferta unor companii din România
Până în prezent, peste 8 milioane de femei la nivel global au luat testele prenatale ale BGI, a spus compania. NIFTY este vândut în cel puțin 52 de țări, inclusiv Marea Britanie, Europa, Canada, Australia, Thailanda și India, dar nu și în Statele Unite.
BGI folosește probe de sânge trimise la laboratorul său din Hong Kong și date genetice din testele de cercetare a populației, a confirmat compania pentru Reuters. Reuters a descoperit că datele genetice ale peste 500 de femei care au făcut testul, inclusiv din Europa și Asia, sunt stocate în China National GeneBank, finanțată de guvern, în Shenzhen, condusă de BGI.
Reuters nu a găsit nicio dovadă că BGI a încălcat acordurile sau reglementările privind confidențialitatea; compania a declarat că obține consimțământul semnat și distruge eșantioanele și datele din străinătate după cinci ani.
„În niciun stadiu al procesului de testare sau cercetare, BGI nu are acces la date cu caracter personal identificabile", a spus compania.
Cu toate acestea, politica de confidențialitate a testului spune că datele colectate pot fi partajate atunci când sunt „direct relevante pentru securitatea națională sau securitatea apărării naționale” în China. BGI a spus că „nu i s-a cerut niciodată să furnizeze date din testele sale NIFTY către autoritățile chineze în scopuri de securitate națională sau de apărare națională".
Centrul Național de Contrainformații și Securitate al SUA, care a avertizat anterior despre firmele chineze care colectează date despre sănătate, a declarat ca răspuns la concluziile Reuters că femeile care fac testul NIFTY în străinătate ar trebui să fie preocupate de politica de confidențialitate care permite accesarea datelor de agențiile de securitate chineze.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat că descoperirile Reuters reflectă „acuzații și fonduri neîntemeiate” ale agențiilor SUA.
Alte companii care vând astfel de teste prenatale reutilizează, de asemenea, datele pentru cercetare. Dar niciuna nu operează la scara BGI, spun oamenii de știință, și nici nu au legăturile BGI cu un guvern sau cu o armată națională.