Antena 3 CNN Externe Terra va intra în coliziune cu un asteroid

Terra va intra în coliziune cu un asteroid

Terra va intra în coliziune cu un asteroid
23 Feb 2007   •   22:05

Ameninţarea reală a unei catastrofe spaţiale planează asupra planetei noastre într-un viitor previzibil, potrivit unui raport supus spre examinare în cadrul celei de-a 44-a sesiuni a Subcomitetului Ştiintific şi Tehnic al Comitetului privind utilizările paşnice ale spaţiului extraatmosferic. "Riscul coliziunii Terrei cu corpuri cereşti este o realitate. Efectele coliziunii vor fi atât de importante încât ameninţarea trebuie recunoscută ca o problemă mondială a cărei rezolvare eficientă nu este posibilă decât pe baza cooperării internaţionale", subliniază autorii raportului.

Nici o ţară din lume nu dispune de o strategie naţională susceptibilă să pareze ameninţarea. În acest context, indică raportul, ONU trebuie să-şi asume rolul central şi coordonator. "Totul lasă să se înţeleagă că, în 15 ani, Naţiunile Unite vor trebui să ia decizii importante în privinţa măsurilor care trebuie adoptate pentru protejarea vieţii pe planetă împotriva unei eventuale coliziuni cu corpuri cereşti care se apropie de Terra, estimează experţii. Aceasta se explică prin detectarea mai rapidă a corpurilor cereşti şi sporirea posibilităţilor umane de a preveni o coliziune prin devierea în avans a traiectoriei corpului în chestiune", susţine raportul.

Unele ţări îşi intensifică eforturile pentru a detecta corpurile spaţiale care se îndreaptă spre Terra, însă nici o acţiune coordonată de detectare nu este desfăşurată la ora actuală. Riscul coliziunii cu corpuri al căror diametru variază între 100 de metri şi un kilometru şi a căror observare nu este optimizată rămâne major.

În acest sens, experţii ONU au salutat reacţia NASA la apelul Congresului american vizând planificarea, elaborarea şi implementarea unui program de observare a asteroizilor al cărui obiectiv ar fi de a detecta, supraveghea, sistematiza şi determina caracteristicile fizice ale corpurilor cereşti cu un diametru mai mare de 140 de metri pentru a evalua pericolul pe care îl reprezintă în caz de coliziune cu Terra.

Rompres

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close