Antena 3 CNN Externe Teroriștii de la Statul Islamic, gata de noi masacre în masă. Cum își vor extinde teritoriul

Teroriștii de la Statul Islamic, gata de noi masacre în masă. Cum își vor extinde teritoriul

2 minute de citit Publicat la 08:40 17 Iun 2016 Modificat la 08:40 17 Iun 2016
irak isis.jpg
Foto: Agerpres.AP

Gruparea jihadistă Statul Islamic are un număr substanțial de combatanți vest-europeni ce ar putea executa atentate în statele occidentale și continuă să atragă simpatizanți care, chiar dacă nu au legături directe cu SI, pot acționa pe cont propriu, se arată într-o expunere pe care directorul CIA, John Brennan, a prezentat-o Comitetului pentru informații din Senatul american, potrivit CNN și Reuters.

'Estimăm că SI antrenează combatanți pe care încearcă să-i desfășoare pentru alte atacuri. Statul Islamic are un mare detașament de combatanți occidentali ce ar putea acționa ca agenți operativi care să execute atacuri în Occident. Și este posibil ca gruparea să exploreze o varietate de mijloace pentru a-și infiltra agenții operativi în Occident, inclusiv fluxurile de refugiați și călătoriile cu acte în regulă', precizează Brennan.

Șeful CIA mai subliniază că SUA nu au reușit să oprească gruparea SI, în pofida eforturilor depuse. 'Din nefericire, în pofida tuturor progreselor noastre împotriva SI pe câmpul de luptă și la capitolul financiar, eforturile noastre nu au diminuat capabilitățile teroriste pe care gruparea le poate folosi la nivel global', remarcă Brennan.

'Resursele necesare acțiunilor teroriste sunt foarte modeste și ar fi nevoie ca gruparea (SI) să sufere pierderi și mai mari de teritorii, combatanți și fonduri pentru ca potențialul ei terorist să scadă semnificativ', explică directorul CIA, precizând că SI are în lumea întreagă zeci de mii de combatanți, mai mulți decât al-Qaida în perioada ei de glorie.

'De fapt, pe măsură ce presiunea asupra grupării SI crește, estimăm că ea intensifică propria campanie globală de teroare pentru a-și păstra poziția dominantă pe agenda teroristă globală', continuă Brennan, confirmând însă că SI a pierdut mari părți din teritoriile cucerite în Irak și Siria, are în prezent o capacitate de finanțare diminuată și întâmpină dificultăți în completarea efectivelor, întrucât tot mai puțin combatanți străini sunt dispuși să i se alăture. Conform evaluării serviciilor secrete americane, SI ar avea în prezent în Siria și Irak împreună între 18.000 și 22.000 de combatanți.

Dar directorul CIA a atras totodată atenția că, în timp ce a pierdut teritorii în Siria și Irak, SI și-a extins prezența în Libia, unde în prezent are între 5.000 și 8.000 de combatanți. 'Ramura din Libia este probabil cea mai dezvoltată și cea mai periculoasă', avertizează Brennan, împărtășind astfel temerile altor responsabili din domeniul securității care atrag atenția că proximitatea Libiei de Europa este o problemă.

'Estimăm că SI încearcă să-și sporească influența în Africa și să pună la cale atacuri în această regiune și în Europa', mai avertizează șeful CIA despre schimbarea de tactică la care ar putea apela jihadiștii în contextul recentelor înfrângeri suferite în Siria și Irak.

'Pentru a compensa pierderile teritoriale, SI se va baza probabil tot mai mult pe tactici de gherilă, inclusiv atacuri cu mare impact (executate) în afara teritoriilor pe care le controlează', a mai spus el.

×
x close