Antena 3 CNN Externe Teroriştii arestaţi în Marea Britanie au legături cu Al-Qaeda

Teroriştii arestaţi în Marea Britanie au legături cu Al-Qaeda

Teroriştii arestaţi în Marea Britanie au legături cu Al-Qaeda
04 Iul 2007   •   08:01

Cele 8 persoane reţinute pentru presupusa implicare în actele teroriste dejucate săptămâna trecută în Marea Britanie au legături cu gruparea Al-Qaeda în Irak, potrivit unor surse oficiale americane. Şi cotidianul britanic ?The Times? a anunţat că un cleric britanic angajat la Bagdad a furnizat încă din aprilie autorităţilor britanice informaţii conform cărora un lider Al-Qaeda l-a avertizat că vor fi comise atentate la Londra şi Glasgow.


"Oamenii care vă vindecă vă vor ucide". Acesta este avertismentul pe care clericul Canon White, care conduce o parohie anglicană din Bagdad, l-a primit de la un lider Al-Qaeda, în cadrul unei reuniuni în capitala Iordaniei. "Mi-a vorbit despre cum îi vor distruge ei pe britanici şi pe americani", a declarat preotul, citat de ?The Times?. Potrivit publicaţiei, clericul a transmis informaţiile, unui oficial britanic, la mijlocul lunii aprilie, care au ajuns la Poliţia Metropolitană.

Jurnaliştii au mai aflat că unii dintre suspecţi au intrat în contact cu radicali islamişti aflaţi în baza de date a serviciilor de informaţii britanice. Şi experţi americani în contraterorism susţin că unii dintre suspecţi au fost recrutaţi de Al-Qaeda cât timp au stat în Orientul Mijlociu.

Reţeaua teroristă încearcă să recruteze persoane care se pot deplasa uşor în Statele Unite şi Europa şi integra rapid, fără a crea suspiciuni. În acelaşi timp, postul de televiziune Sky News, care citează oficiali britanici, a anunţat că tentativele de atentat cu maşină-capcană din Londra au fost comise de aceleaşi persoane, care apoi s-au deplasat în Scoţia. Informaţiile survin în contextul în care pentru a cincea zi consecutiv, autorităţile, dar şi opinia publică din Marea Britanie se confruntă cu noi alerte teroriste.

O maşină suspectă a fost detonată în Glasgow, marţi dimineaţă. Două pachete suspecte au pus pe jar poliţia londoneză, dintre care unul a fost descoperit pe aeroportul Heathrow.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close