Antena 3 CNN Externe Teroriștii care au ucis 19 oameni în Daghestan ar fi copiii unui șef din partidul lui Putin. Acesta a fost arestat

Teroriștii care au ucis 19 oameni în Daghestan ar fi copiii unui șef din partidul lui Putin. Acesta a fost arestat

atac daghesta
Mai mulți teroriști au ucis 19 oameni în Rusia. Foto: Captură video/X
24 Iun 2024   •   15:32

O operațiune antiteroristă lansată duminică în republica Daghestan a fost încheiată luni dimineață odată ce „amenințările la adresa vieții și sănătății cetățenilor” au fost rezolvate, a declarat Comitetul Național Antiterorism al Rusiei. De asemenea, un politician din partidului lui Putin, Rusia Unită, a fost arestat. Doi dintre copiii săi ar fi printre teroriștii care au ucis 19 oameni.

Politicianul local Magomed Omarov, șeful districtului Sergokalinsky dintre Makhachkala și Derbent, a fost reținut de poliție duminică seara pe fondul unor informații potrivit cărora doi dintre fiii săi și unul dintre nepoții săi s-ar fi aflat printre atacatori. Filiala din Daghestan a partidului de guvernământ Rusia Unită a anunțat ulterior că l-a suspendat pe Omarov pentru „acțiuni de discreditare” a partidului.

Vladimir Putin nu a comentat încă atacul.

Poliția a „eliminat” șase dintre bărbații înarmați care au deschis focul asupra unei sinagogi și a unei biserici ortodoxe din orașul Derbent și a unui post de poliție din capitala republicii Makhachkala, potrivit șeful republicii Caucazului de Nord, Serghei Melikov.

Melikov a spus că autoritățile știau cine se află „în spatele organizării acestor atacuri teroriste și ce obiectiv sperau să atingă organizatorii”. Deși nu a dat mai multe detalii despre cine ar putea fi responsabil, el a spus că poliția va continua să urmărească suspecții care au avut legătură cu atacul, despre care a spus că a fost organizate cel puțin parțial „din străinătate”.

Agenția de presă de stat a citat o sursă din serviciile de securitate ale Rusiei care a spus că atacatorii aparțin unei „organizații teroriste internaționale”.

Oficialii ruși au început, însă, să dea vina pe Ucraina, fără a prezenta dovezi, așa cum au făcut-o și după atacul terorist din Moscova.

Deputatul Dumei de Stat din Rusia pentru Daghestan, Abdulkhakim Gadzhiyev, a spus că nu are nicio îndoială că atacatorii au fost „conectați cu Ucraina și agențiile de informații ale NATO” și că atacurile au fost o încercare de a „destabiliza situația din țara noastră din interior”.

Dmitri Rogozin, guvernatorul regiunii ocupate Zaporojie din estul Ucrainei l-a contrazis pe Gadzhiyev, spunând că Rusia s-ar confrunta cu „probleme majore” dacă ar atribui fiecare atac terorist „planurilor Ucrainei și NATO”.

 Patru civili au fost uciși în atacurile care au avut loc în cea mai sudică provincie a Rusiei, Daghestan. Numărul morților a crescut la 19.

„Conform datelor preliminare, au fost uciși 15 ofițeri de poliție, precum și patru civili, inclusiv un preot ortodox”, a declarat Comitetul de Investigații într-un comunicat despre atacurile de duminică, potrivit CNN.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close