Termenul de depunere a contestaţiilor privind alegerile prezidenţiale din Iran a fost prelungit cu cinci zile. Anunţul a fost făcut de Aytollahul Ali Khamenei la televiziunea publică, după ce preşedintele american i-a atacat dur pe oficialii iranieni pentru abuzurile asupra celor care protestau faţă de Putere.
Şansele unei shimbări spectaculoase de situaţie sunt, însă, minime. La Teheran, în ciuda neregulilor semnatate de Opoziţie, autorităţile spun că scrutinul din 12 iunie a fost corect şi nu există niciun motiv pentru anularea alegerilor.
Astfel, Ahmadinejad va depune jurământul de reînvestire în funcţia de preşedinte între 26 iunie şi 19 august.
Între timp, Teheranul a expulzat doi diplomaţi britanici pe care îi acuză că sprijină protestele Opoziţiei. Imediat, Londra a replicat printr-o măsură similară.
Cu toate acestea, protestele continuă în capitala iraniană. Sute de oameni au blocat străzile oraşului, nemulţumiţi de validarea turului de scrutin din 12 iunie.
Pentru prima dată de la începerea protestelor, Statele Unite condamnă ferm Puterea de la Teheran pentru felul în care a intervenit la demonstraţii.
"Statele Unite şi comunitatea internaţională sunt îngrozite şi insultate de ameninţările, bătăile şi arestările din ultimele zile. Condamn cu tărie aceste acţiuni nejustificate, şi mă alătur poporului american, în a-i plânge pe fiecare din cei care au murit nevinovaţi", a anunţat preşedintele Barack Obama.
Imaginile transmise pe Internet arată haosul din Teheran produs de protestatarii care cer anularea votului. Susţinătorii opoziţiei au ocupat străzile capitalei, nemulţumiţi de decizia puterii privind validarea lui Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte al Iranului. Prezenţa forţelor de ordine nu i-a intimidat.
În ciuda neregulilor semnatate de Opoziţie, autorităţile spun că scrutinul din 12 iunie a fost corect.
Poliţiştii iranieni continuă să facă arestări în răndul protestatarilor. Printre ei şi un ziarist grec, angajat al unei publicaţii americane. Televiziunea iraniană a făcut însă, publice mărturiile unor deţinuţi care dau vina pe presa occidentală pentru violenţele din Teheran.
Potrivit presei occidentale, cel puţin 17 oameni au fost ucişi în Iran, în timpul ciocnirillor violente din cele 9 zile de manifestaţii. Cu toate acestea, organizaţiile pentru drepturile omului au avertizat că este foarte dificil de verificat bilanţul victimelor din cauza cenzurii aplicate presei.
Manifestanţii cer anularea alegerilor prezidenţiale din 12 iunie din cauza fraudelor majore ce au dus la realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.
Antena 3