Antena 3 CNN Externe Teritoriile palestiniene sunt în pragul haosului

Teritoriile palestiniene sunt în pragul haosului



Teritoriile palestiniene sunt în pragul haosului
15 Mai 2007   •   19:36

Noi violenţe în Fâşia Gaza, unde grupările palestiniene rivale s-au confruntat pentru a treia zi consecutiv. Militanţi Hamas au atacat forţele de securitate Fatah, ucigând opt oameni. Forţele israeliene au rămas departe de violenţe, pe moment, dar există totuşi riscul atragerii statului evreu în conflict. Cel puţin 19 oameni şi-au pierdut viaţa în teritoriile palestiniene, în cursul violenţelor din ultimele trei zile. Tensiunile au atins apogeul, aducând fragilul Guvern de uniune naţională în pragul colapsului. Formaţiunile Hamas şi Fatah au ajuns la consens politic în martie, la Mecca, cu promisiunea că vor pune capăt violenţei.

Incidentul sângeros soldat cu moartea a opt oameni riscă să compromită însă toate eforturile politice recente. Militanţii Hamas au atacat la primele ore ale zilei o tabără de antrenament, folosită de Gărzile Prezidenţiale Fatah. În cursul asaltului, militanţii Hamas au recurs la rachete, grenade anti-tanc şi tiruri de mortieră. Incidentul, urmat de alte două, soldate cu două victime, a survenit la mai puţin de 24 de ore după ce reprezentanţii celor două tabere rivale au ajuns la un acord de încetare a focului. Până acum, Israelul a încercat să rămână departe de conflictele interpalestiniene.

Incidentul de la graniţă, în care au fost implicate pentru scurt timp şi forţele israeliene, demonstrează că situaţia rămâne extrem de fragilă. Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut, în Cisiordania, implementarea imediată a planului guvernamental de securitate pentru a se pune capăt luptelor interne. Planul este contestat însă de Occident şi Israel, dar şi de facţiunile rivale.

Planul de securitate propus de Guvernul de la Ramallah prevede o colaborare sub comandă comună a forţelor de securitate palestiniene. Autorul iniţiativei, ministrul palestinian de Interne, a demisionat însă, în semn de protest, pe motiv că atât Hamas, cât şi Fatah l-au sabotat. Tensiunea se menţine la cote înalte în teritoriile palestiniene, unde, marţi, se aniversează ''Ziua Catastrofei'', aşa cum numesc palestinienii ziua creării statului evreu. La Ramallah şi Gaza City, mii de palestienieni au ieşit în stradă, pentru demonstraţii anti-evreieşti, dar şi pentru a denunţa amplificarea violenţelor în teritorii.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close