Antena 3 CNN Externe Terapie revoluţionară pentru tratamentul infarctului. Din toamnă, chiar şi în România

Terapie revoluţionară pentru tratamentul infarctului. Din toamnă, chiar şi în România

1 minut de citit Publicat la 20:55 06 Mai 2008 Modificat la 20:55 06 Mai 2008
Terapie revoluţionară pentru tratamentul infarctului. Din toamnă, chiar şi în România
Bolile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul 1 în România. 60% dintre românii care mor în fiecare an din cauza problemelor de sănătate sunt, de fapt, răpuşi de infarct. Este o boală care poate fi însă prevenită prin renunţarea la fumat sau la alimentele grase. Acum însă medicii britanici au tratat cu celule stem pacienţi care au suferit un atac de inimă şi speră să vindece astfel ţesturile afectate de infarct.

În 5 ore de la producerea infarctului, pacientul a ajuns pe masa de operaţie. Intervenţia a fost aparent simplă. Chirurgii au injectat în inimă celule stem extrase din măduva lor osoasă. Specialiştii s-au folosit de un angiograf pentru a duce celulele în vasele de sânge ale inimii.

Medicii au ales să facă o astfel de operaţie pentru că au putut demonstra că aceste celulele suşă au capacitatea de a repara ţesutul distrus în urma infarctului. Astfel, se previne şi instalarea insuficienţei cardiace, o complicaţie frecventă în astfel de cazuri.

Rezultatele din Anglia vor fi făcute publice peste 18 luni. Până atunci şi în România se vor putea face astfel de operaţii. La secţia de cardiologie de la Spitalul Floreasca, medicii vor recolta celulele stem care vor fi transplantate pacienţilor care au suferit un infarct. „Dispunem de toată aparatura necesară, amenajăm spaţiul şi sperăm ca cel mai târziu din toamnă să începem acest tratament”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, şef de secţie la Spitalul de Urgenţă.

Observator
 

×
x close