În 5 ore de la producerea infarctului, pacientul a ajuns pe masa de operaţie. Intervenţia a fost aparent simplă. Chirurgii au injectat în inimă celule stem extrase din măduva lor osoasă. Specialiştii s-au folosit de un angiograf pentru a duce celulele în vasele de sânge ale inimii.
Medicii au ales să facă o astfel de operaţie pentru că au putut demonstra că aceste celulele suşă au capacitatea de a repara ţesutul distrus în urma infarctului. Astfel, se previne şi instalarea insuficienţei cardiace, o complicaţie frecventă în astfel de cazuri.
Rezultatele din Anglia vor fi făcute publice peste 18 luni. Până atunci şi în România se vor putea face astfel de operaţii. La secţia de cardiologie de la Spitalul Floreasca, medicii vor recolta celulele stem care vor fi transplantate pacienţilor care au suferit un infarct. „Dispunem de toată aparatura necesară, amenajăm spaţiul şi sperăm ca cel mai târziu din toamnă să începem acest tratament”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, şef de secţie la Spitalul de Urgenţă.
Observator