
O manifestație potențial explozivă, programată la Belgrad sâmbătă după-amiază, a determinat UE și ONU să reacționeze, relatează Agerpres, care citează AFP.
De câteva zile tensiunile sunt în creștere în capitala Serbiei, unde sunt așteptați zeci de mii de manifestanți împotriva regimului președintelui Aleksandar Vucic.
La rândul său, Vucic şi-a chemat susținătorii să iasă în stradă, acuzând faptul că se pregătesc violențe şi este pusă la cale o lovitură de stat.
Delegația Uniunii Europene în Serbia a reiterat, vineri, că "libertatea de întrunire este un drept fundamental ce trebuie protejat".
"Siguranța protestatarilor şi a instituțiilor trebuie protejată, iar violența trebuie evitată", se arată în comunicatul publicat de entitatea citată şi de ambasadele statelor membre UE.
Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a cerut, tot vineri, autorităților sârbe "să nu intervină nejustificat" și a făcut apel la calm înaintea protestelor anunțate.
"Serbia are datoria de a proteja şi respecta exercitarea deplină a drepturilor privind libertatea de întrunire pașnică şi libertatea de exprimare", a declarat Jeremy Laurence, un purtător de cuvânt al organismului ONU.
Serbia, zguduită de luni de proteste, după incidentul de la Novi Sad, pentru care protestatarii acuză corupția guvernamentală
De la 1 noiembrie anul trecut, au loc proteste în toată Serbia. Oamenii din stradă au cerut să fie trași la răspundere vinovații pentru incidentul mortal de la gara din Novi Sad, soldat cu 15 morți.
Victimele și-au pierdut viața în urma prăbușirii unei părți a acoperișului de beton.
Manifestațiile masive, care s-au desfășurat relativ calm săptămâni întregi, au devenit mult mai tensionate în ultima perioadă.
La începutul acestei luni, parlamentul sârb a fost cuprins de violențe, după ce reprezentanții opoziției politice au aruncat fumigene și sticle cu apă și au desfășurat un banner în care cereau plecarea regimului actualului președinte.
Înaintea mitingului de sâmbătă, în fața sediului președinției din Belgrad au apărut zeci de corturi, iar cei care campează acolo se prezintă drept studenți care vor să se întoarcă la orele de curs.
Însă printre corturi au fost reperați militanți ultranaționaliști cunoscuți, inclusiv membri ai Beretelor Roșii, o unitate de operațiuni speciale a Securității Statului din timpul guvernării lui Slobodan Milosevic în anii '90.
Primii manifestanți veniți din țară sunt așteptați la Belgrad vineri seara. Manifestația este programată să înceapă în ziua următoare, la ora 16:00, în fața Parlamentului.