Antena 3 CNN Externe Tensiune pe axa Londra-Moscova. 4 diplomaţi britanici expulzaţi

Tensiune pe axa Londra-Moscova. 4 diplomaţi britanici expulzaţi

Tensiune pe axa Londra-Moscova. 4 diplomaţi britanici expulzaţi
19 Iul 2007   •   15:29
UPDATE: Preşedintele Putin a anunţat că ?mini-criza? dintre Moscova şi Londra va fi depăşită, relaţiile dintre cele două ţări urmând să se dezvolte normal deoarece ambele au acest interes. Moscova anunţase că va înceta cooperarea cu Londra în lupta împotriva terorismului. De asemenea, a decis că nu va mai acorda vize ?funcţionarilor? britanici. Mai mult, potrivit unui oficial din ministerul rus de externe, patru diplomaţi britanici vor fi expulzaţi din Rusia. Aceştia au la dispoziţie zece zile să părăsească ţara.

Decizia de expulzare, anunţată de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Mihail Kaminin, vine ca replică la o măsură similară luată de Londra.Tensiunile între Rusia şi Marea Britanie s-au amplificat, din cauza disputei legate de moartea fostului spion KGB Alexadnr Litvinenko. Moscova a anunţat că încetează cooperarea cu Londra în lupta împotriva terorismului şi a decis expulzarea a patru diplomaţi britanici. Decizia vine ca răspuns la o măsură similară luată luni de Londra, pentru că Moscova a refuzat să-l extrădeze pe principalul suspect în cazul Litvinenko.

Măsurile dure luate de guvernul rus au fost prezentate de purtătorul de cuvând al ministerul de externe de la Moscova. El a anunţat încetarea colaborării bilaterale în lupta împotriva terorismului şi expulzarea patru diplomaţi britanici. De asemenea, Rusia a decis să nu mai acorde vize "funcţionarilor" britanici, dar şi ca oficialii ruşi să nu se mai deplaseze pe teritoriul britanic.

Decizia e o replică la o măsură similară luată de Londra. Luni, britanicii au expulzat patru diplomaţi ruşi, ca sancţiune pentru refuzul parchetului general de la Moscova de a-l extrăda pe Alexandr Lugovoi, principalul suspect în asasinarea fostului spion rus Alexandr Litvinenko.

Reacţiile internaţionale n-au întârziat să apară. Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a îndemnat Rusia să de-a curs cererii britanicilor de a-l extrăda pe Lugovoi. Moscova s-a menţinut însă ferm pe poziţii.

Mai mult, ieri s-a înregistrat un alt incident între cele două ţări. Avioanele de luptă britanice au interceptat două bombardiere ruseşti care, în mod neobişnuit, se îndreptau către spaţiul aerian al Scoţiei.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close