În cadrul unei apariţii în comun tensionate la Moscova, Miliband şi Serghei Lavrov s-au contrazis în public dacă Marea Britanie a furnizat sau nu suficiente dovezi în acest caz.
Deşi ambsadorul rus la Londra declara anterior că este şansa unei resetări a relaţiilor dintre cele două state, întâlnirea a subliniat doar lipsa de progres în disputa ce a afectat relaţiile bilaterale în ultimii trei ani.
Litvinenko a murit în 2006 după ce a a băut ceai contaminat cu plutoniu radioactiv la un hotel din Londra. Relaţii dintre Mosvova şi Rusia au intrat ulterior în criză. Andrei Lugovoi, fostul angajat KGB, care neagă că ar fi livrat otrava, este acum parlamentar pro-Kremlin.
Miliband a subliniat că Londra a furnizat toate documentele nesesare pentru extrădare, în timp ce Lavrov arăta că nu aşa stau lucrurile.
Ulterior, Miliband a ?întors? gestul defăimător, respingând o propunere rusă de a judeca cazul pe teritoriul Rusiei, sugerând că Moscova este incapabilă să organizeze un proces corect
"Această crimă a avut loc la Londra. Acolo este locul unde trebuie să aibă loc procesul ?, arăta oficialul britanic, care a subliniat că va continua presiunile.
"Un cetăţean britanic a fost ucis pe străzile noastre. Vom continua căutarea dreptăţii pentru el."
Călătoria lui Miliband în Rusia trebuia să elimine toate divergenţele în favoarea unei cooperări pragmatice în puncte de interes. În schimb se pare că nu a exista progres în relaţiile bilaterale
Miliband a amplificat şi mai mult scandalul după conferinţa de presă cu Lavrov. El s-a plâns că Rusia ignoră încercările Marii Britanii de a rezolva o crimă "îngrozitoare".
"Am cerut autorităţilor ruse trei lucruri. Primul era vorba despre extrădare, al doilea dacă un serviciu secret este implicat şi despre securitatea viitoare. Nu am primit un răspuns constructiv ."
În plus Miliband s-a întâlnit cu figuri importante anti-Kremlin şi oficiali liberali care sunt mai apropiaţi de preşedintele Dmitri Medvedev decât Vladimir Putin.
Antena3.ro