Antena 3 CNN Externe Tentativă de lovitură de stat la Kiev. Ucrainenii spun că au dejucat planul unei revoluții pentru îndepărtarea lui Zelenski

Tentativă de lovitură de stat la Kiev. Ucrainenii spun că au dejucat planul unei revoluții pentru îndepărtarea lui Zelenski

volodimir zelenski hepta
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Sursa foto: Hepta
de Robert Kiss    |    02 Iul 2024   •   11:09

Ucraina a dejucat o presupusă lovitură de stat, au declarat luni oficialii serviciilor de securitate de la Kiev, potrivit CNN.

Într-o postare Telegram, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a susținut că presupușii organizatori ai loviturii de stat plănuiau să declanșeze o revoltă la Kiev pe 30 iunie, ca o distragere a atenției pentru a prelua controlul parlamentului ucrainean și a îndepărta conducerea militară și politică de la putere.

Nu este clar dacă cei acuzați au vreo legătură cu Rusia. Patru suspecți au fost identificați, dintre care doi sunt în arest, a spus SBU. Aceștia riscă până la 10 ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați. SBU a declarat că a confiscat arme și muniție, precum și telefoane mobile, computere și alte înregistrări „cu dovezi de acțiune penală”.

Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, presupusul lider al loviturii de stat a închiriat o sală cu o capacitate de 2.000 de persoane și a recrutat personal militar și gardieni înarmați de la companii private pentru a „pune stăpânire” pe parlament. Nu este clar dacă procurorii caută și alți suspecți.

„Pentru implementarea planului criminal, organizatorul principal a implicat mai mulți complici – reprezentanți ai organizațiilor comunitare din Kiev, Dnipro și alte regiuni”, a spus SBU.

Presupusa lovitură de stat de la Kiev vine în timp ce Rusia a obținut câștiguri mici, dar constante pe câmpul de luptă în ultimele luni, exploatând lipsa de soldați a Ucrainei și  dependența de Occident pentru arme  – și incertitudinea cu privire la viitorul ajutorului militar.

Forțele ruse au ucis sâmbătă șapte persoane, inclusiv trei copii, într-o lovitură cu rachete în orașul din sudul Vilniansk, potrivit oficialilor ucraineni, determinându-l pe președintele Volodimir Zelenski să facă  apel pentru mai multe arme cu rază lungă de acțiune.

„Sunt recunoscător tuturor partenerilor care mă ajută. Iar deciziile de care avem nevoie trebuie accelerate. Orice întârziere a deciziilor în acest război înseamnă pierderea de vieți omenești”, a scris Zelenski pe Telegram.

×
Subiecte în articol: lovitura de stat Ucraina Rusia Kiev
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Partidul Conservator britanic, pe marginea abisului. Trei scenarii pentru alegeri
x close