Antena 3 CNN Externe Telegram a interzis canalele oligarhului pro-rus Ilan Șor, cu 10 zile înaintea referendumului pentru aderarea Moldovei la UE

Telegram a interzis canalele oligarhului pro-rus Ilan Șor, cu 10 zile înaintea referendumului pentru aderarea Moldovei la UE

aplicatie telegram getty
Canalele respective promovau mesaje false anti – UE, dar și critici la adresa partidului de guvernare/ Sursa foto: Getty Images
de R.M.    |    10 Oct 2024   •   18:02

Canalele de Telegram ale oligarhului fugar Ilan Șor și a mai multor aliați ai lui, printre care bașcana UTA Găgăuzia Evghenia Guțul și deputații Marina Tauber, Vasile Bolea și Alexandr Nesterovschi nu mai pot fi accesate de pe teritoriul Republicii Moldova și al Uniunii Europene. Motivul este legat de faptul că aceștia au încălcat legile locale. Canalele respective promovau mesaje false anti – UE, dar și critici la adresa partidului de guvernare.

Decizia Telegram vine în contextul în care pe 20 octombrie, în Republica Moldova, vor avea loc alegeri prezidențiale.

Reprezentanții platformei sociale nu au explicat decizia.

Conturile respective pot fi accesate din Rusia, în continuare, scrie ziar.md.ro.

Nu sunt disponibile alte canale oficiale ale autorităților din Moscova, precum cel al organizației „Evrazia”.

Ilan Șor a creat deja un cont nou, unde a acuzat că „Sandu și PAS au blocat fără motiv echipa noastră pe Telegram” și a declarat că aceasta ar fi „sfârșitul democrației europene”. De asemenea, au fost blocate și conturile Marianei Tauber, o deputată apropiată de Șor, care avea 14.000 de abonați, și cel al bașcanei din Găgăuzia, Evghenia Guțul, care avea și ea aproximativ 14.000 de urmăritori. Guțul s-a remarcat recent prin întâlnirile cu Vladimir Putin la Moscova și prin mesajele sale anti-UE și pro-Rusia.

Telegram a mai blocat conturile altor doi deputați apropiați de Șor, Vasile Bolea și Alexandr Nesterovschi, foști membri ai Partidului Socialiștilor care s-au alăturat echipei oligarhului.

Totuși, nu toate conturile colaboratorilor săi au fost blocate. De exemplu, Denis Ulanov, un alt deputat din echipa lui Șor, încă poate fi găsit pe Telegram, dar acesta postează doar mesaje de felicitare de sărbători și câteva secvențe video din emisiuni la care a participat.

Mesajele pe care le scriau pe Telegram „politicienii interziși”

Ilan Șor și colaboratorii săi răspândeau mesaje anti-UE și critici la adresa guvernării PAS, multe dintre acestea fiind dezinformări. Printre subiectele promovate de aceștia se numărau „vânzarea terenurilor către străini” și „propaganda LGBT” de care s-ar face vinovată Uniunea Europeană. 

De asemenea, pe aceste canale, echipa lui Șor anunța vizitele la Moscova și întâlnirile cu oficiali ruși.

În același timp, au fost blocate și canalele de Telegrama ale Blocului “Victoria”, format în această primăvară la Moscova, de mai multe partide în spatele cărora se află Ilan Șor, dar și a postului acestuia TV6, care a rămas fără licență în decembrie 2022, dar era activ în mediul online. 

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close