Antena 3 CNN Externe Ţara care a inventat o metodă prin care suprafețele de deșert devin terenuri arabile | Transformările sunt vizibile din spațiu

Ţara care a inventat o metodă prin care suprafețele de deșert devin terenuri arabile | Transformările sunt vizibile din spațiu

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 21:21 13 Feb 2024 Modificat la 21:21 13 Feb 2024
BeFunky-collage - 2024-02-13T204912.131
Sursa foto: GettyImages

S-a întâmplat în deșertul Ulan Buh, în Regiunea Autonomă Mongolă, acolo unde zona a fost transformată în teren agricol.

Tehnologia revoluționară care poate transforma suprafețele de deșert devin terenuri arabile a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Chongqing Jiaotong din China.

Mai exact, este vorba despre o pastă fabricată din celuloză vegetală, care poate îmbunătăți semnificativ capacitatea nisipurilor deșertice de a reține apa, mineralele, aerul, microbii și nutrienții necesari pentru creșterea plantelor. Iar transformările sunt vizibile chiar și din spațiu, notează Stiripesurse.ro.

Astfel, oameni de ştiinţă au aplicat tehnologia pe o suprafața de 1,6 hectare de teren, pe care s-au cultivat, roșii, floare-soarelui, porumb, pepeni și orez, iar randamentul a fost foarte bun.

"Costurile materialelor și ale mașinilor pentru transformarea nisipului în sol sunt mai mici în comparație cu agricultura în mediu controlat”, a explicat profesorul Yang Qingguo, din cadrul Universității Jiaotong, potrivit agrointel.ro. Demersul are ca scop e a opri avansarea deșertificării până în 2030 prin utilizarea cooperării globale și a strategiilor pe termen lung.

Conform unui raport al ONU, aproximativ 41,3% din suprafața totală a Pământului este acoperită de zone aride, care includ și terenuri deșertice extinse. O întrebare esențială care se ridică este: ce ar însemna dacă o parte semnificativă din aceste terenuri aride ar putea fi transformate în terenuri fertile, capabile să sprijine producția agricolă? Această problemă este deosebit de relevantă în China, unde suprafața totală atinge 9,6 milioane de kilometri pătrați, dar doar 12% din aceasta este considerată arabilă.

De asemenea, imaginile din satelit ale NASA au confirmat faptul că acoperirea cu păduri a crescut în China în ultimii 20 de ani, datorită diverselor eforturi de conservare lansate de guvernul chinez.

 


 

×
x close