Antena 3 CNN Externe Taxiul viitorului, testat în capitala Italiei. O dronă elicopter va conecta aeroportul de centrul orașului

Taxiul viitorului, testat în capitala Italiei. O dronă elicopter va conecta aeroportul de centrul orașului

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 21:55 04 Noi 2021 Modificat la 21:55 04 Noi 2021
taxi aerian
Taxiul viitorului, testat în capitala Italiei. O dronă elicopter va conecta aeroportul de centrul orașului Sursa foto: Dire.it

Roma va fi primul oraș european cu un serviciu de helitaxi electric care va conecta centrul orașului de aeroportul Fiumicino. Serviciul va deveni pe deplin operațional în 2024.

Proiectul își propune să ofere un vehicul ecologic și silențios care să conecteze aeroportul cu vertiportul în 15 minute - așa se va numi noua structură - care va fi instalat la gara Termini. În plus, aparatul nu poluează și se poate deplasa cu o viteză maximă de 110 kilometri/oră.

După prezentarea de săptămâna trecută pe aeroportul Fiumicino, miercuri dimineață Volocopter a „aterizat” în Piazza San Silvestro, în centrul Romei și la o aruncătură de băț de Montecitorio, pentru a se face cunoscut mai îndeaproape de locuitori și turiști.

Proiectul se derulează în colaborare între Volocopter - proiectantul vehiculului -, operatorul aeroportului din capitala Italiei și cel de transport Atlantia. Acesta presupune și dezvoltarea unor „vertiporturi” care să permită acestor noi tipuri de taxiuri să decoleze și să aterizeze pe verticală.

Pentru Claudio De Vincenti, președintele aeroportului din Roma, „viitorul este deja aici și face parte dintr-un proiect mai general al legăturilor intermodale între aeroportul Fiumicino și Roma în care vom consolida conexiunile feroviare și, de asemenea, mobilitatea electrică pe drum. Vom instala multe stații de încărcare în parcările Fiumicino pentru ca cetățenii să poată veni cu vehicule electrice. Pe lângă Termini, există un proiect pentru amenajarea de vertiporturi în alte gări romane precum Roma Ostiense și Roma Tiburtina”.

”Este o dronă elicopter cu 18 motoare electrice fixe, fiecare funcționând independent de celălalt, astfel încât, chiar dacă s-ar rupe unul sau mai multe rotoare, aceasta ar putea continua să zboare în siguranță. Biletul va costa 140 de euro, dar scopul este ca prețurile să fie comparabile cu cele ale unui taxi normal. Chiar dacă la început costurile vor fi mai degrabă comparabile cu cele ale unui taxi de lux, în timp vor fi în concordanță cu costul unui taxi obișnuit”, a explicat Elisabetta De Bernardi, Director de Investiții Europene al Atlantia, potrivit Dire.it.

 

×
x close