Circa 75% din taxele vamale colectate de Vama română se virează către bugetul Uniunii Europene, diferenţa de 25% revenind statului român, drept cheltuieli de administrare, conform noilor reglementări aplicate odată ce România a devenit membră a UE, spune vicepreşedintele ANAF şi şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Gelu Ştefan Diaconu, potrivit Rompres. De la 1 ianuarie 2007, numărul operaţiunilor pentru taxele vamale s-au redus la circa 30% faţă de cele din perioada de preaderare, însă volumul acestor taxe este mai mare cu 46%, ca urmare a unui nivelul mai ridicat de taxare vamală pentru mărfurile originare din ţările non-UE.
Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, Autoritatea Naţională a Vămilor şi unităţile din subordine sunt profund schimbate faţă de perioada anterioară, datorită aplicării acquis-ului comunitar. Principala modificare în activitatea vamală s-a realizat asupra modului de colectare şi distribuţie a taxelor vamale. Astfel, s-au eliminat taxele vamale asupra produselor importate din statele UE. În prezent, taxe vamale se aplică doar mărfurilor originare din ţările extracomunitare, acestea fiind stabilite de Comisia Europeană, pe baza Acordurilor comerciale dintre UE şi ţările non-UE.
ANV colectează şi accizele aferente produselor importate din ţările non-UE, de la 1 ianuarie 2007 eliminându-se accizarea produselor care provin din statele UE. De asemenea, ANV colectează şi comisionul vamal pentru importurile care provin din ţările extracomunitare. Activitatea vamală se mai evidenţiază prin colectarea taxei pe valoarea adăugată pentru operaţiunile de import pentru persoanele neînregistrate în scop de TVA, de la 1 ianuarie 2007 fiind eliminate procedurile de aplicare a TVA în vamă pentru achiziţiile care provin din statele UE, deoarece această taxare se realizează la consumatorul final, conform reglementărilor Comisiei Europene.
În primul trimestru al anului 2007, veniturile încasate de ANV la bugetul statului au fost de peste 319,18 milioane lei, ponderea cea mai mare fiind reprezentată de taxele vamale, de aproximativ 197,84 milioane lei, sumă din care 75 la sută se virează la bugetul UE.
Rompres