Tătarii din Crimeea vor organiza sâmbătă un vot pentru autonomie pe teritoriul lor istoric, după anexarea de către Rusia, au decis ei sâmbătă, în cadrul unui congres, relatează AFP, conform
Mediafax.
Reprezentanţii tătarilor din toată Crimeea s-au reunit în oraşul Bahcisarai pentru ca un congres să decidă soarta acestei comunităţi musulmane formate din aproximativ 300.000 de persoane.
"Vine un moment în viaţa fiecăruia în care trebuie făcută o alegere, care va determina viitorul", a declarat liderul tătarilor, Refat Ciubarov.
El a propus mulţumii, reunite într-un centru municipal, să voteze în favoarea unui proiect de rezoluţie cerând "lansarea procedurilor legale şi politice pentru autonomia naţională şi teritorială a poporului tătar din Crimeea pe teritoriul său istoric, Crimeea".
Documentul subliniază îngrijorarea tătarilor după recentele evenimentele din peninsulă, unde miliţiile proruse şi trupele ruse au îndepărtat militarii ucraineni din Crimeea după un referendum controversat ce a dus la alipirea regiunii la Rusia.
Printre cele 200 de persoane care asistă la congres se află oficiali ruşi şi lideri religioşi, între care Marele Muftiu Ravil Gainutdin, şi el tătar.
"Acest pământ este Crimeea, patria tătarilor Crimeea", a afirmat acesta din urmă în aplauzele publicului.
"Mă rog la Allah pentru ca voi să luaţi deciziile care vor putea ajuta poporul tătar din Crimeea", a adăugat el, subliniind că mai multe regiuni din Rusia sunt multietnice şi "ştiu cum să contruiască pacea într-un cămin comun".
Tătarii din Crimeea, care reprezintă aproximativ 12 la sută din populaţie, s-au opus ferm referendumului din 16 martie, pe care l-au boicotat în cea mai mare parte.
Potrivit lui Ravil Gainutdin, dacă ruşii din Crimeea au avut posibilitatea de a-şi stabili viitorul, aceasta înseamnă că "tătarii din Crimeea au şi ei acest drept".
Tătarii nu au încredere în Moscova de când Joseph Stalin a ordonat deportarea lor în masă din Crimeea către Asia Centrală la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când jumătate dintre ei au murit pe drum. Lor nu li s-a permis să se întoarcă în Crimea înainte de sfârşitul anilor 1980.