Sute de mii de oameni care au rămas fără case au fost lăsaţi în voia sorţii în Delta Irrawaddy, zona cea mai afectată de ciclonul Nargis. Sinistraţii nu au primit apă şi medicamente nici la două săptămâni după furtună. Oamenii spun că nu au mai văzut de atunci nici măcar o faţă străină. Sunt înconjuraţi de cadavre şi riscă să moară, dacă nu de foame, din cauza bolilor care au început deja să-i macine. ?Nu a venit nimeni să ne ajute să scoatem cadavrele din ape. Aşa că facem singuri acest lucru. Cimitirul este inundat, aşa că le legăm cu funii şi le dăm drumul pe râu ca să nu rămână în sat?, spune un localnic.
SUTE DE MII DE OAMENI SUNT LĂSAŢI SĂ MOARĂ DE FOAME DE AUTORITĂŢI
Imaginile au fost filmate de o echipă de jurnalişti britanici care au reuşit să ajungă în Myanmar. Sătenii le-au spus că nu au primit nici urmă de ajutor până acum şi că un singur elicopter al armatei le-a adus patru pachete de tăiţei. Ţările occidentale acuză guvernul militar din Myanmar de genocid, pentru că nu acceptă ajutoarele internaţionale. Organizaţiile umanitare spun că, mai mult, autorităţile încearcă să ascundă adevăratele proporţii ale catastrofei.
Reprezentanţii organizaţiilor internaţionale spun că peste 123.000 de oameni ar fi murit în zonele devastate de ciclonul Nargis, deşi bilanţul oficial arată 78 000 de morţi. Premierul britanic Gordon Brown şi ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, au declarat că ceea ce se întâmplă în fosta Birmanie este inuman. Autorităţile din Myanmar le-au interzis străinilor să părărsească oraşul Yangon, au încercuit chiar localitatea, iar o navă militară franceză cu 100 000 de tone de alimente nu a fost lăsată să intre în apele teritoriale ale fostei colonii britanice.
Antena 3