Antena 3 CNN Externe Țările G7 s-au angajat să își închidă centralele pe cărbune: "Este un acord istoric"| Termenul limită stabilit

Țările G7 s-au angajat să își închidă centralele pe cărbune: "Este un acord istoric"| Termenul limită stabilit

Ioana Mircea
2 minute de citit Publicat la 23:45 29 Apr 2024 Modificat la 23:45 29 Apr 2024
carbune
Țările care vor să își închidă centralele pe cărbune până în 2035: "Este un acord istoric" Sursa foto: Gettyimages

Miniștrii Energiei din țările Grupului celor Șapte (G7), reprezentând cele mai dezvoltate democrații din lume, au ajuns la un acord istoric în cadrul unei întâlniri desfășurate luni, privind închiderea centralelor pe cărbune din țările lor până în 2035, ca parte a unei tranziții esențiale către surse de energie mai curate.

Anunțul a fost făcut de ministrul britanic pentru Securitate Energetică și Net Zero, Andrew Bowie, care a evidențiat că acest acord reprezintă un pas semnificativ în lupta împotriva schimbărilor climatice și în promovarea unei economii sustenabile.

"Avem un acord pentru a înceta utilizarea cărbunelui în prima jumătate a anului 2030... este un acord istoric", a declarat ministrul Andrew Bowie, potrivit unui videoclip postat pe X.

Surse diplomatice italiene au confirmat că reuniunea s-a încheiat cu un acord tehnic, care va fi inclus în comunicatul final al miniștrilor Energiei G7, ce va fi publicat marți, la finalul întâlnirii de două zile desfășurate la Torino.

Acordul marchează un pas semnificativ în direcția indicată anul trecut de summit-ul COP28 al Națiunilor Unite privind clima, unde s-a subliniat necesitatea unei tranziții rapide de la combustibilii fosili către surse de energie regenerabilă. Acest demers va avea un impact major în regiunile dependente de cărbune, inclusiv China și India, conform declarațiilor lui Luca Bergamaschi, membru cofondator al institutului de cercetări italian ECCO.

În Italia, care a produs anul trecut 4,7% din totalul energiei electrice prin cele șase centrale rămase pe cărbune, planurile de închidere sunt deja în mișcare. Roma intenționează să-și închidă centralele pe cărbune până în 2025, cu excepția insulei Sardinia, unde termenul limită este 2028. În Germania și Japonia, cărbunele deține o pondere semnificativă în producția de energie electrică, cu peste 25% din total în 2023.

Anul trecut, sub președinția Japoniei, G7 s-a angajat să acorde prioritate pașilor concreți către eliminarea treptată a producției de energie pe bază de cărbune, însă fără a indica un anumit termen limită. Acum, cu semnarea acestui acord, se conturează un cadru clar și un angajament ferm al celor mai puternice economii ale lumii în combaterea schimbărilor climatice și în promovarea unei dezvoltări sustenabile, potrivit reuters.com.

×
TOP articole
x close