Antena 3 CNN Externe Tarifele impuse de Trump ar putea trimite economiile globale în recesiune. Care sunt indicatorii că urmează o criză

Tarifele impuse de Trump ar putea trimite economiile globale în recesiune. Care sunt indicatorii că urmează o criză

A.O.
2 minute de citit Publicat la 07:00 08 Apr 2025 Modificat la 09:05 08 Apr 2025
barbat cu buzunarul gol foto getty images
O economie este considerată a fi în recesiune atunci când totalul cheltuielilor statului și ale populației și exporturile scad succesiv două trimestre.Foto: Getty Images

Taxele vamale impuse de președintele american Donald Trump au stârnit un val de pierderi pe bursele din toată lumea. Înseamnă acest lucru că ne îndreptăm automat spre o recesiune? În primul rând, fluctuațiile de pe bursă nu sunt o oglindă pentru economia unei țări, scăderea acțiunilor unor companii nu înseamnă întotdeauna că urmează o criză economică, relatează BBC. Însă dacă efectele de pe burse sunt cumulate cu pierderile suferite de bănci și de bursa mărfurilor, o recesiune pare din ce în ce mai probabilă. 

Prăbușirile burselor, cum s-a întâmplat după anunțul președintelui SUA, înseamnă că toate companiile listate la bursele lumii trebuie să își reevalueze profiturile preconizate. Asta nu înseamnă că recesiunea bate la ușă, dar șansele sunt mult mai ridicate să fie acesta începutul unei crize economice. 

Estimări optimiste pentru economia României înainte de taxele lui Trump

O economie este considerată a fi în recesiune atunci când totalul cheltuielilor statului și ale populației și exporturile scad succesiv două trimestre. Între octombrie și decembrie 2024, economia Marii Britanii a crescut ușor, cu 0,1%, iar ultimele datele lunare arată că s-a mișcșorat cu același procent în ianuarie. Prima estimare privind creșterea economică a Marii Britanii din 2025 va apărarea vineri, dar nici dacă va fi vorba de o scădere economică o recesiune nu este certă. 

În ce privește România, economia țării noastre a crescut în 2024 cu doar 0,9%, potrivit Institutului Național de Statistică. Rezultatul este unul sub estimările inițiale ale Guvernului de 3,4%, pe care s-a construit bugetul pe anul trecut. A fost unul dintre cei mai slabi ani pentru economia României din ultimele două decenii.

Pentru 2025, economiștii estimau că economia țării noastre va accelera. Estimările analiștilor au fost cuprinse între 2,0% și 2,8%, în timp ce prognoza oficială a Guvernului a fost de 2,5%, asta însă înainte de taxele vamale anunțate intempestiv de Donald Trump. 

Pericolul recesiunii

Prăbușirea burselor a avut consecințe teribile și îngrijorătoare. Băncile de regulă sunt un indicator pentru starea economică, iar taxele impuse de Trump le-a lovit piternic. 

„Ceea ce mi-a tăiat respirația a fost scăderile resimțite de bănci”, a spus un analist economic pentru BBC. 

HSBC și Standard Chartered, două bănci care au operțiuni la intersecția comerțului internațional între Est și Vest, au scăzut amândouă cu peste 10% într-o noapte, înainte să recupereze ușor. 

Alte semnale îngrijorătoare vin și de la bursele de mărfuri. Prețurile petrolului și al cuprului sunt considerate indicatori pentru sănătatea economică globală. Ambele au scăzut cu peste 15% după ce Donald Trump a anunțat noile tarife. 

De-a lungul istoriei recente nu au existat foarte multe recesiuni globale. Anii 1930, Marea Criză Financiară și panica privind pandemia, sunt exemple rare în care economiile lumii s-au sincronizat în jos.

Este improbabil că va exista un impact de o asemenea dimensiune de această dată, dar șansele unei recesiuni în Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană cel puțin au crescut, cred majoritatea analiștilor economici consultați de BBC. 

×
x close