Antena 3 CNN Externe Tăriceanu îi cere scuze lui Prodi

Tăriceanu îi cere scuze lui Prodi

Tăriceanu îi cere scuze lui Prodi
06 Feb 2007   •   22:59

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a transmis un mesaj omologului său italian, Romano Prodi, în care îşi exprimă regretul pentru situaţia creată prin semnarea de către ambasadorul României în Italia, Cristian Colţeanu, a scrisorii prin care cerea menţinerea prezenţei italiene în Afganistan.

?Şeful Executivului de la Bucureşti l-a asigurat pe omologul său italian de toată prietenia Guvernului României, în sprijinul parteneriatului bilateral şi al discuţiilor purtate în timpul vizitei la Bucureşti pe care premierul Italiei a efectuat-o în luna ianuarie a acestui an", potrivit unui comunicat remis de Biroul de presă al Guvernului. Premierul a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să investigheze circumstanţele în care a fost semnat articolul.

Preşedintele Giorgio Napolitano s-a arătat şi el surprins de iniţiativa a şase ambasadori străini, reprezentând Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Olanda, Australia şi România, care au adresat o scrisoare deschisă ?poporului italian?, în care cereau guvernului de la Roma să nu îşi retragă trupele din Afganistan. Scrisoarea semnată este datată 3 februarie şi a fost publicată iniţial în ediţia de duminică a cotidianului La Repubblica.

?Gestul ambasadorului român în Italia de a semna scrisoarea privind situaţia militară din Afganistan reprezintă un demers neobişnuit, ieşit din uzanţele diplomatice, care va fi dificil de explicat prim-ministrului italian?, a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Ministrul demisionar de Externe, Mihai Ungureanu, a recunoscut şi el că semnarea respectivului editorial de către ambasadorul României, Cristian Colţeanu, este neobişnuit din punct de vedere diplomatic. El a adăugat însă că textul este în linia declaraţiei adoptate la summit-ul NATO de la Riga.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close