Antena 3 CNN Externe Tăriceanu: Clauza de salvgardare nu va fi activată

Tăriceanu: Clauza de salvgardare nu va fi activată

2 minute de citit Publicat la 07:45 27 Iun 2007 Modificat la 07:45 27 Iun 2007
Tăriceanu: Clauza de salvgardare nu va fi activată
UPDATE: ?Am intrat în Uniunea Europeană pe baza meritelor proprii, raportul comisiei menţionează foarte clar că nu e necesară activarea clauzei de salvgardare? , a spus Călin Popescu Tăriceanu. Meritul nu este doar al Guvernului, la evoluţia reformelor au participat şi alte instituţii, a mai spus premierul. Raportul consemnează că primele rezultate sunt vizibile în sistemul judiciar şi dovedeşte că tratăm cu deosebită seriozitate aceste probleme. Obiectivul României este eliminarea definitivă a raportului de monitorizare, a precizat primul ministru. Tăriceanu a apreciat permanenta colaborare între Comisia Europeană şi autorităţile române.

România şi Bulgaria au făcut progrese insuficiente în lupta împotriva corupţiei şi riscă sancţiuni în viitor, dacă nu vor atinge o serie de obiective detaliate. Sunt concluziile raportului de monitorizare făcut public de Comisia Europeană la şase luni de la aderarea celor două ţări. Comisarul pentru justiţie, Franco Frattini, a ţinut să precizeze că progresele cerute insistent de Bruxelles nu sunt în interesul Bruxelles-ului, ci în interesul românilor şi al bulgarilor. Cele două ţări nou intrate în Uniunea Europeană vor fi ajutate să-şi rezolve problemele semnalate, a mai spus oficialul european. În pofida aderării lor la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie, cele două ţări rămân sub supraveghere strictă, situaţie fără precedent în istoria Uniunii.

Comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, susţine însă că raportul prezentat astăzi la Bruxelles nu a fost unul de monitorizare. Comisia Europeană a identificat o serie de domenii în care persistă lacune, atât pentru România cât şi pentru Bulgaria : sistemul judiciar, gestionarea fondurilor europene şi securitatea alimentară. Supravegherea acestor domenii ar putea conduce la sancţiuni, cum ar fi lipsa de recunoaştere de către alte state membre a deciziilor justiţiei române sau bulgare, sau reducerea ajutoarelor europene, în special a celor agricole.

Comisia Europeană a subliniat însă şi progrese făcute recent de Bucureşti. Adoptarea Legii A.N.I., dar şi combaterea corupţiei la frontieră sunt printre plus-uri. Comisia are la dispoziţie 3 ani de la aderare, pentru a putea dispune activarea clauzei de salvgardare. În ce priveşte România şi Bulgaria, Comisia nu propune în acest stadiu aplicarea clauzei, date fiind progresele suficiente, care sugerează că guvernele celor două state ar putea îndeplini criteriile cerute.

Conform Mecanismului de Verificare şi Cooperare, Comisia Europeană va redacta un raport la fiecare şase luni. Următorul nou raport detaliat va fi pregătit pentru mijlocul lui 2008. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că atât România cât şi Bulgaria trebuie să pună accentul, în viitor, pe punerea în aplicare a legilor deja adoptate.

Franco Frattini:

RAPORTUL COMISIEI EUROPENE PENTRU ROMÂNIA (PDF)

Antena 3

×
x close