Antena 3 CNN Externe Țările care au dat cei mai mulți bani pentru Ucraina: pe poziția a doua este o țară vecină

Țările care au dat cei mai mulți bani pentru Ucraina: pe poziția a doua este o țară vecină

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 11:47 22 Apr 2022 Modificat la 11:47 22 Apr 2022
Volodimir Zelenski, pre?edinte Ucraina
Țările care au dat cei mai mulți bani pentru Ucraina: pe poziția a doua este o țară vecină Sursa foto: Hepta.ro

Prima poziție în topul țărilor care au acordat cei mai mulți bani pentru Ucraina este ocupată de Statele Unite ale Americii, lucru care nu uimește pe nimeni. Surpriza vine de la ocupanta poziției a doua.

Este Polonia, vecina Ucrainei, care a oferit un pachet de ajutor de puțin sub 1 miliard de euro, scrie Euronews, citând Ukraine Support Tracker de la Institutul Kiel pentru Economie Mondială, care enumeră și cuantifică angajamentele de ajutor militar, financiar și umanitar față de Ucraina.

Podiumul este completat de Marea Britanie, urmată de Germania și Franța. Statele membre ale Uniunii Europene au contribuit în total cu 2,9 miliarde. Alte 1,4 miliarde provin de la instituțiile UE și 2 miliarde de la Banca Europeană de Investiții.

”Este remarcabil faptul că SUA oferă mult mai mult decât întreaga UE, în a cărei vecinătate imediată se declanșează războiul”, a declarat Christoph Trebesch, director de cercetare la Institutul Kiel și autorul principal al studiului, într-un comunicat.

În schimb, potrivit datelor furnizate de Ukraine Support Tracker, atunci când comparăm asistența oferită economiei țării aectate de război, SUA coboară de la primul lapoziția a șasea. Micuța Estonie s-a dovedit mai puternică.

Contribuția Tallinnului, în prima lună a războiului, a fost de aproximativ 0,8% din producția sa economică. Potrivit Băncii Mondiale, micul stat baltic, care are o pupulație de 1,3 milioane de locuitori, a avut un PIB de aproximativ 30,65 miliarde de dolari în anul 2020.

Și în acest clasament Polonia s-a clasat pe locul doi. Țara a acordat un sprijin Ucrainei echivalent cu aproape 0,18% din PIB-ul său. Primele cinci poziții au fost complatate de Lituania, Slovacia și Suedia.

Contribuția SUA a fost de puțin sub 0,4% din PIB-ul său, care a ajuns la 84,75 trilioane de dolari în 2020.
”Apropierea geografică de Ucraina pare să joace un rol major în angajamentul țărilor din Europa de Est”, a spus Trebesch.

Programul cu ajutorul căruia s-au efectuat aceste comparații, Ukraine Support Trecker are limitări, a recunoscut principalul său autor, menționând, de exemplu, că nu poate ”oferi o imagine completă, deoarece ajutorul militar acordat Ucrainei, în special, nu este întotdeauna transparent”.

Totodată, nu include alte tipuri de sprijin, inclusiv costul ajutorării refugiaților. Peste 4,9 milioane de oameni au fugit din țara lovită de război de la începutul atacului Rusiei, conform ONU.

Țările învecinate i-au întâmpinat pe cei mai mulți dintre ei. Polonia găzduiește în prezent 2,8 milioane de refugiați, în timp ce România, Ungaria și Moldova au grijă, în total, de 1,9 milioane de ucraineni.

×
x close