Antena 3 CNN Externe O țară din Uniunea Europeană ridică un gard la granița cu Rusia | În trecut, a fost invadată de trupele Moscovei

O țară din Uniunea Europeană ridică un gard la granița cu Rusia | În trecut, a fost invadată de trupele Moscovei

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 13:59 19 Oct 2022 Modificat la 14:21 19 Oct 2022
gard
Sursa foto: pixabay

Formațiunile politice reprezentate în Parlamentul din Finlanda s-au pus de acord asupra construirii unui gard pe porțiuni ale frontierei cu statul rus.

"Este vorba despre a ne asigura că frontiera este bine controlată și că putem influența preventiv situații ce ar putea apărea la graniță", a declarat șefa guvernului finlandez, Sanna Marin, după o reuniune cu lideri de partid desfășurată marți seară.

Guvernul vrea acum să elaboreze propuneri pentru un proiect pilot care să fie votat de Parlament în cursul acestui an, a adăugat șefa cabinetului de la Helsinki.

Conform acesteia, construcția unei mici secțiuni de gard în sud-estul țării ar trebui să ofere informații despre condiții și costuri.

Sute de milioane de euro pentru un gard de 10 - 20 la sută din lungimea frontierei comune

Votul privind construcția finală a gardului urmează să aibă loc anul viitor.

Construcția ar putea avea între 130 și 260 km de-a lungul graniței, conform propunerii formulate de Serviciul de pază a frontierei.

Asta înseamnă între 10% și 20% din lungimea totală a frontierei comune, de 1.340 kilometri,

Costurile estimate pentru gard se ridică la sute de milioane de euro iar lucrările ar urma să dureze 3-4 ani.

Finlanda a simțit în al Doilea Război Mondial ce înseamnă vecinătatea cu Rusia

Finlanda a fost invadată de armata sovietică la 30 noiembrie 1939, act care dus la excluderea Uniunii Sovietice din Liga Națiunilor.

Iosif Stalin, conducătorul URSS, își propusese să cucerească întreaga țară, dar a sfârșit prin a se mulțumi cu câteva teritorii în zona lacului Ladoga.

Războiul s-a încheiat la 14 martie 1940 cu pierderi uriașe pentru sovietici. Armata roșie a contabilizat circa 160.000 de morți și dispăruți.

Trupele finlandeze au suferit pierderi estimate la 23.000 de morți.

Merită amintită și disproporția forțelor armate: finlandezii au opus 180.000 de militari unei forțe de invazie de 450.000 de soldați.

"Victoria" sovietică în Finlanda, care a echivalat cu un eșec, a dezvăluit slăbiciunile URSS și, potrivit istoricilor, l-a determinat pe Adolf Hitler să decidă conceperea Operațiunii "Barbarosa" - invazia germană în Uniunea Sovietică.

Aceasta avea să se producă după aproximativ un an și trei luni de la încheierea războiului ruso-finlandez.

×
x close