Antena 3 CNN Externe Țara unde oamenii votează la referendum să renunțe la alegerile parlamentare

Țara unde oamenii votează la referendum să renunțe la alegerile parlamentare

1 minut de citit Publicat la 16:20 05 Noi 2024 Modificat la 16:20 05 Noi 2024
GettyImages-1133007606
Primele alegeri legislative din Qatar au avut loc abia în 2021. Foto: Getty Images

Alegătorii din Qatar sunt chemaţi la urne marţi pentru un referendum ce propune să se pună capăt scurtei experienţe a alegerilor legislative în emirat, transmite AFP.

Locuitorii sunt chemaţi să se pronunţe asupra unei serii de amendamente constituţionale, din care cel mai important prevede renunţarea la alegerile pentru organul legislativ.

În 2021, cu un an înainte de a găzdui Cupa Mondială la fotbal, Qatarul a organizat un scrutin inedit pentru desemnarea a 30 din cei 45 de membri ai Majlis al-Shoura, un Consiliu consultativ cu puteri limitate, ai cărui reprezentanţi erau până atunci desemnaţi de emir.

Excluderea anumitor cetăţeni din acest proces a suscitat însă divizări în rândul populaţiei.

În octombrie 2023, emirul şeic Hamad bin Tamim al-Thani a propus să se revină la numirea tuturor membrilor Consiliului, afirmând că a „tras concluziile” din această scurtă „experienţă”.

Responsabili din emirat păreau încrezători marţi în privinţa rezultatului referendumului, primul în mai mult de 20 de ani, organizat în aceeaşi zi ca şi alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Saud bin Khaled Al-Thani, un membru important al familiei regale, a spus că se aşteaptă la un vot „unanim” în favoarea amendamentelor propuse.

„Fiecare ţară poate avea propriul său model, cel care i se potriveşte, care se potriveşte personalităţii sale şi cetăţenilor săi”, le-a declarat el jurnaliştilor înainte de a vota.

Majlis al-Shura poate propune legi, aproba bugetul şi revoca miniştri, însă atotputernicul emir are drept de veto.

Din 1999, Qatarul organizează de asemenea alegeri locale din patru în patru ani.

La scrutinul legislativ din 2021, numai descendenţii locuitorilor care erau deja cetăţeni ai Qatarului în 1930 au avut drept de vot şi de a candida, ceea ce descalifica din oficiu familiile naturalizate între timp, în primul rând membrii unui trib important, al-Marri. Candidaţii trebuiau de asemenea să se prezinte doar în circumscripţiile unde trăiau familia sau tribul lor în anii 1930.

Printre celelalte amendamente propuse la referendum se află un articol care le-ar permite tuturor qatarezilor, inclusiv cetăţenilor naturalizaţi, să ocupe funcţii ministeriale, un drept rezervat până acum doar celor născuţi în emirat.

×
TOP articole
TOP articole
x close