Antena 3 CNN Externe Țara cu spitale unde infractorii își dau fața la schimbat: "Te poți duce acolo ca fugar sau străin intrat ilegal"

Țara cu spitale unde infractorii își dau fața la schimbat: "Te poți duce acolo ca fugar sau străin intrat ilegal"

chirurgie craniana ferrari
Simulare grafică a unor intervenții chirurgicale la nivel facial și cranian. Sursă foto: hepta / Ferrari Press Agency
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iul 2024   •   08:00

Mai multe spitale clandestine din Filipine au ajutat infractori fugari să-și modifice fizionomia, în tentativa acestora de a scăpa de urmărirea poliției, relatează BBC, citând autoritățile din această țară asiatică insulară.

Două spitale ar urma să fie închise în următoarele săptămâni, după ce investigatorii au făcut în luna mai o razie la un astfel de centru ilegal, situat într-o suburbie din Manila, a declarat un purtător de cuvânt al poliției, conform sursei citate.

În spitalul din Pasay, autoritățile au confiscat instrumente pentru transplant de păr, implanturi dentare și perfuzii cu soluții albire a pielii.

"Din aceste lucruri se poate crea o persoană complet nouă", a declarat Winston John Casio, un purtător de cuvânt al Comisiei prezidențiale împotriva criminalității organizate.

Unitățile medicale vizate de măsura închiderii sunt de patru ori mai mari decât cea din Pasay, notează BBC.

Se presupune că printre clienții lor se numără angajați din cazinourile online, care lucrează ilegal în Filipine. Aceste cazinouri, cunoscute drept POGOS (Philippine Online Gaming Operations) se adresează persoanelor din China continentală, unde jocurile de noroc sunt interzise.

Poliția filipineză spune că POGOS au fost folosite ca acoperire pentru alte activități infracționale, cum ar fi fraudele prin telefon și traficul de persoane.

Trei medici schimbători de fețe au fost arestați de poliția filipineză

În raidul din Pasay au fost arestați trei medici - doi din Vietnam și unul din China - un farmacist chinez și o asistentă medicală din Vietnam, niciunul dintre aceștia neavând permis de muncă în Filipine.

Autoritățile au găsit, de asemenea, un aparat de hemodializă, ceea ce indică faptul că spitalul, cu o suprafață de circa 400 mp, oferea diverse tratamente medicale, pe lângă serviciile de chirurgie plastică.

"Arată ca niște clinici obișnuite la exterior, dar odată ce intri, rămâi șocat tehnologia lor. Aceste spitale nu cer cărți de identitate. Te poți duce acolo ca fugar sau străin aflat ilegal în țară", a declarat oficialul filipinez citat de BBC.

Afacerile POGOS au prosperat în mandatul fostului președinte Rodrigo Duterte, care a intenționat să dezvolte legături amicale cu Beijingul.

Succesorul lui Duterte, Ferdinand Marcos Jr, a organizat o campanie împotriva cazinourilor virtuale, invocând legăturile lor cu organizațiile infracționale.

În decembrie 2022, autoritățile filipineze din domeniul imigrației au arestat un presupus membru al mafiei chineze care ar fi suferit operații estetice pentru a nu fi depistat, potrivit BBC.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close