Antena 3 CNN Externe Țara membră NATO și UE care are rachete rusești Soyuz pe teritoriul său: "Nu sunt planuri să fie trimise înapoi în Rusia"

Țara membră NATO și UE care are rachete rusești Soyuz pe teritoriul său: "Nu sunt planuri să fie trimise înapoi în Rusia"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 17:20 22 Iul 2024 Modificat la 17:26 22 Iul 2024
Ariane 5 Soyuz-9
Lansarea unei rachete Ariane 5 din Guyana Franceză în iulie 2023 (stânga) și transportor spațial Soyuz (dreapta). Surse foto: hepta / Abaca Press / Sputnik

Rachetele spațiale din Rusia au ajuns să creeze o problemă într-una dintre cele mai îndepărtate zone ale Uniunii Europene.

Cel puțin două rachete rusești Soyuz-2 se află pe coasta nordică a Americii de Sud, în Guyana Franceză, teritoriu de peste mări al Franței, relatează Politico, citând patru oficiali la adăpostul anonimatului.

Aceste masive propulsoare spațiale sunt scoase din uz și adăpostite în silozuri.

Soarta lor este neclară, după ce agenția spațială rusă Roscosmos și-a retras  specialiștii din locație la începutul războiului din Ucraina.

Roscosmos s-a retras de la Centrul Spațial din Guyana Franceză în februarie 2022, iar de atunci Rusia a fost lovită de sancțiuni din partea UE și a SUA.

Potrivit Politico, cele două rachete valorează, fiecare, până la 80 de milioane de dolari și cântăresc aproximativ 100 de tone. Perspectiva de a le încărca pe un vas și a le trimite înapoi în Rusia nu merită luată în calcul, indică sursa citată.

După ce inițial a refuzat să comenteze situația, agenția spațială franceză CNES a declarat că rachetele rusești sunt depozitate în siguranță pe teritoriul centrului spațial. 

"Nu există niciun plan de a le trimite înapoi în Rusia", se spune într-o declarație citată de Politico.

Totuși, lansatoarele rusești trebuie să fie îndepărtate, până la urmă.

Există planuri pentru ca firmele private să utilizeze fosta zonă Roscosmos, situată la capătul nordic al portului spațial.

Cum au ajuns rachetele Soyuz-2 în Guyana Franceză

Agenția spațială europeană, ESA, și Roscosmos au încheiat în 2005 un acord pentru ca rușii să lanseze rachete pe orbită de la centrul din Guyana Franceză. Centrul spațial este foarte aproape de ecuator. În această zonă, rotația Pământului imprimă un impuls suplimentar unei rachete, ceea ce înseamnă că aceasta poate transporta încărcături mai grele, folosind  mai puțin combustibil.

În 2012, Roscosmos a început să utilizeze o versiune modificată a sistemului său Soyuz, lansând chiar și unii dintre sateliții Uniunii Europene. 

Colaborarea a fost posibilă în virtutea unor acorduri de cooperare ce s-au extins inclusiv asupra Stației Spațiale Internaționale.

Însă războiul a pus capăt acestui proces.

La câteva zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina, fostul șef al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anunțat că tot personalul rus va fi retras din Guyana Franceză.

O rachetă Soyuz a "ratat" lansarea din cauza războiului din Ucraina

"Există o rachetă (Soyuz-2) complet asamblată (într-un depozit), deoarece la începutul războiului din Ucraina lansarea era programată la o distanță de câteva zile distanță", a spus un oficial citat de Politico. 

Acesta a adăugat că negocierile cu privire la soarta rachetelor "au loc la un nivel foarte înalt".

Politico notează că, după retragerea personalului Roscosmos, echipele CNES și ESA (Agenția Spațială Europeană) de la fața locului nu sunt instruite să dezasambleze și să mute rachetele rusești.

A existat, la un moment dat, ideea de a păstra rachetele Soyuz în schimbul a 36 de sateliți OneWeb blocați în cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan la începutul războiului din Ucraina.

Însă această variantă nu mai este valabilă, potrivit Eutelsat, compania care gestionează sateliții OneWeb.

Un purtător de cuvânt al Eutelsat a precizat că această companie și-a finalizat proiectul OneWeb și nu plănuiește, momentan, să-și recupereze sateliții din Rusia.

Porțiunea alocată rușilor în Guyana Franceză ar putea fi folosită de companii private europene

Războiul din Ucraina a obligat, de asemenea, la o regândire a situației la nivelul Agenției Spațiale Europene.

Țările membre ale ESA suportă o mare parte din costurile de funcționare a portului spațial din Guyana Franceză.

Ultima dată când miniștrii țărilor ESA s-au întâlnit, ei au convenit că agenția franceză CNES va redobândi controlul asupra porțiunii alocate Roscosmos în cadrul portului spațial. Este vorba despre o suprafață de circa 660 de kilometri pătrați.

Dispariția lansărilor Soyuz și întârzierile mari ale programului rachetei europene Ariane 6 au deschis oportunități pentru companiile private din domeniu de pe vechiul continent.

La începutul acestui an, CNES a lansat un concurs pentru ca firmele spațiale private să utilizeze instalația din Guyana Franceză pentru propriile lor programe.

"Suntem încă în faza de analiză a acestor oferte din partea companiilor private", a declarat Aimée Cippe, manager de proiect în cadrul portului spațial, conform Politico.

×
x close