Antena 3 CNN Externe Țara în care cetățenii UE vor trebui să plătească dacă vor să intre, din 2025. Nu scapă de taxă nici măcar bebelușii

Țara în care cetățenii UE vor trebui să plătească dacă vor să intre, din 2025. Nu scapă de taxă nici măcar bebelușii

Pasager cu bagaj de mân? pe aeroport
Autorizarea electronică de călătorie urmează să se extindă pentru a se aplica și cetățenilor din Uniunea Europeană. Sursă foto: Getty Images
de A.I.    |    11 Sep 2024   •   00:22

Cetățenii statelor membre din Uniunea Europeană vor fi obligați să plătească o taxă de circa 12 euro pentru a putea călători într-o țară în care, în prezent, intră gratuit, fără viză.

Noile norme, care vor intra în vigoare în cursul anului viitor în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, vor extinde sistemul de autorizare electronică a călătoriei, ETA, introdus inițial pentru călătorii din Qatar, relatează CNN.

În prezent, cetățenii din Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt obligați să solicite o autorizare electronică a călătoriei înainte de a intra în Regatul Unit.

Însă acest sistem îi va include în curând și pe călătorii altor state, inclusiv pe cei ai Uniunii Europene.

Conform planurilor anunțate de ministrul de Interne, Yvette Cooper, taxa nerambursabilă de circa 10 lire (circa 12 euro sau 13 dolari) se va aplica tuturor vizitatorilor în Regatul Unit, inclusiv bebelușilor și copiilor, care nu dispun de viză sau de permis de ședere, de muncă sau de studii în Marea Britanie.

Programul va fi implementat în două etape: într-o primă etapă, planificată pentru luna noiembrie, vor fi incluși majoritatea cetățenilor care în prezent intră fără viză în Regat, inclusiv cei ai SUA. Ulterior, programul va fi extins din nou până în primăvara anului viitor pentru a-i include și pe cetățenii Uniunii Europene.

Normele nu se vor aplica cetățenilor din Republica Irlanda.

UE vrea să introducă propria autorizare electronică de călătorie din 2025

"Odată implementat complet, programul ETA va elimina lacunele în ceea ce privește autorizațiile prealabile și vom avea, pentru prima dată, o imagine cuprinzătoare a celor care călătoresc în Regatul Unit", a declarat ministrul Cooper.

Cetățenii iordanieni nu mai pot solicita o ETA pentru a intra în Regatul Unit, potrivit site-ului guvernului britanic.

CNN notează că sistemul britanic ETA nu este o noutate absolută. 

Statele Unite au un sistem similar, introdus în 2009, care se numește ESTA. Taxa în acest caz costă 21 de dolari și este valabilă doi ani.

De asemenea, Uniunea Europeană a pregătit un sistem asemănător, ETIAS, pentru persoanele care vin din state din afara blocului comunitar, cărora li se va impune o taxă de 7 euro. 

Lansarea acestui sistem a fost amânată pentru anul viitor.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close