Antena 3 CNN Externe Țara în care 10 oameni au fost spânzurați în aceeași zi, după ce au fost condamnați pentru terorism: „Suntem îngroziți”

Țara în care 10 oameni au fost spânzurați în aceeași zi, după ce au fost condamnați pentru terorism: „Suntem îngroziți”

maini pe un gard de sarma
În iunie, experţii ONU s-au declarat „alarmaţi de numărul mare de execuţii anunţate începând cu 2016”. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    22 Iul 2024   •   23:18

Zece persoane condamnate pentru terorism şi apartenenţa la gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) au fost spânzurate luni în Irak, au declarat oficiali locali citaţi de AFP, potrivit Agerpres.

În ultimii ani, instanţele irakiene au pronunţat sute de sentinţe de condamnare la moarte sau de închisoare pe viaţă, întrucât Codul Penal permite inclusiv pedeapsa capitală pentru oricine s-a alăturat „unui grup terorist”, indiferent dacă acuzatul a luptat sau nu în rândurile sale.

Zece irakieni „condamnaţi pentru crime teroriste şi apartenenţa la SI au fost executaţi prin spânzurare” la închisoarea al-Hout, în oraşul Nassiriya, „sub supravegherea unei echipe a Ministerului Justiţiei”, a declarat un oficial pentru AFP, sub rezerva anonimatului. O sursă de securitate a confirmat execuţiile.

Închisoarea de la Nassiriya este supranumită „al-Hout”, adică „balena” în limba arabă, întrucât, potrivit irakienilor, nimeni nu iese în viaţă de acolo.

În iunie, experţii ONU s-au declarat „alarmaţi de numărul mare de execuţii anunţate începând cu 2016, aproape patru sute, inclusiv 30 anul acesta", şi au cerut autorităţilor irakiene „să pună capăt execuţiilor”, declarându-se „îngroziţi de numeroasele decese raportate la închisoarea Nassiriya din cauza torturii şi a condiţiilor deplorabile de detenţie”.

După cucerirea fulgerătoare a unor teritorii vaste din Irak şi Siria vecină în 2014, SI şi-a văzut autoproclamatul „califat” prăbuşindu-se în urma unor ofensive militare în aceste două ţări.

Deşi autorităţile irakiene şi-au proclamat victoria împotriva SI la sfârşitul anului 2017, celulele jihadiste continuă să atace sporadic soldaţi şi ofiţeri de poliţie, în special în zonele rurale şi îndepărtate, în afara marilor oraşe.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close