Oficialii europeni au lansat în septembrie exerciţiul militar "Stabilo Due" ca răspuns la actuala instabilitate din Europa. Măsura a fost luată şi pentru a testa viteza de desfăşurare a armatei.
Elveţia nu face parte din Uniunea Europeană.
Potrivit cotidianului elveţian Der Sonntag, exerciţiul s-a derulat în funcţie de o hartă de risc întocmită în 2010, în care armata prezenta pericolul unor tulburări interne între diverse facţiuni, precum şi posibilitatea sosirii de refugiaţi din Grecia, Spania, Italia, Franţa şi Portugalia.
Surse din ministerul Apărării din Elveţia au declarat pentru CNBC că nu exclud necesitatea de a desfăşura trupe în anii următori.
"Nu este exclus ca efectele crizei financiare să conducă în Elveţia la proteste şi violenţe. Armata trebuie să fie pregătită atunci când poliţia, în astfel de situaţii, cere sprijin", a spus un purtător de cuvânt al ministerului.
În cadrul exerciţiului, au fost mobilizaţi 2.000 de soldaţi, în opt oraşe diferite ale ţării.
Conform ministrului Apărării din Elveţia, Ueli Maurer, unele ţări europene nu şi-au modernizat armatele şi nu mai pot susţine costurile unor sisteme de luptă moderne.
Situaţia s-ar putea agrava puternic, iar ţările care nu se pot apăra se pot confrunta cu posibilitatea "şantajului", a mai spus ministrul.
Şeful armatei din Elveţia, André Blattmann, urmează să propună în decembrie utilizarea a patru batalioane de poliţie militară. Circa 1.600 de soldaţi vor păzi puncte strategice din ţară, inclusiv aeroporturi, fabrici şi instituţiile internaţionale din Geneva.
De la declanşarea crizei financiare în Europa, au avut loc proteste numeroase în multe oraşe.